Gek bewegende mensen op toneel

Met een klap op de kop gaan de opwindpoppen aan, nog een klap en ze verstarren. Hun stijve nekken en stramme ledematen zien er komisch en ouderwets uit: Pinokkiohumor. Maar Draai en Raas van jeugdtheatergezelschap Artemis is dan ook voor kinderen vanaf vier jaar en die weten wel raad met gek bewegende mensen op het toneel. Bovendien goot gastregisseur Yolanda Bertsch er luchtig een verhaaltje overheen dat ook een ouder publiek aanspreekt – deze poppen hebben beslist anarchistische neigingen.

Draai en Raas bestaat vooral uit grappige scènes zonder sterk verband. Poppenspeler en muzikant William Bakker bestuurt zijn poppen (Bram Coopmans en Sara Vanderstappen) met muziek en hoe langer hij ze laat rondlopen, hoe meer de poppen tot het besef komen dat ze bestaan. Dat ze ook iets anders kunnen dan mechanisch met hun armen zwaaien als daartoe het juiste deuntje klinkt. Naarmate hun bewustzijn vordert, groeit ook hun drang tot vrijheid, een heldere metafoor voor opgroeien, zelfstandig worden en eigen verantwoordelijkheid nemen. Regisseur Bertsch legde het er niet te dik bovenop en zo is Draai en Raas een eenvoudige voorstelling geworden die een glimlach op de lippen brengt.

Ook al zo'n mooi klein stuk is Waterloop van de Utrechtse jeugdtheaterwerkplaats Het Lab, voor kinderen vanaf acht jaar. Over oma Schorre en haar kleinzoon Nisse ,,een vaderloos kind, maar boordevol oma'', die op een afgelegen eiland wonen. Dennis Költgen steelt als strenge oma absoluut de show, met ogen die voortdurend op de verte gericht zijn, de handen ferm op de rollator. Het stuk, sober geregisseerd door Annelies van Wieringen, brandt op de teksten van Benny Lindelauf. Lindelauf schrijft kinderboeken en won afgelopen jaar de Gouden Zoen 2005 voor Negen open armen, als beste jeugdboek van 2004. Maar Lindelauf kan ook prachtige theaterdialogen schrijven en hij is goed in het aanbrengen van spanning die onder zijn personages doorgolft. Op een dag verschijnt een onbekende man op het eiland met een druipende koffer vol cadeautjes en bovenmatige interesse in kleinzoon Nisse. Het levert bij de kleine jongen een vloedgolf van vragen op die zijn oma tevergeefs probeert in te dammen. ,,Wat moet een kind met al die vragen? Groeien is al moeilijk genoeg.'' Lindelauf schrijft zinnen die je mee naar huis wilt nemen.

Voorstelling: Draai en Raas door Artemis. Vanaf 4 jaar. Gezien: 23/9 Theater Artemis, Den Bosch. Tournee t/m 8/3. Inl. (073) 6123 223 of www.artemis.nl. 2. Waterloop door Het Lab. Gezien: 24/9 De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 19/10. Inl. (030) 251 8146 of www.hetlab.org

    • Jowi Schmitz