Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wielrennen

Einde voor Löwik-ploeg

De wielerformatie Löwik-Van Losser houdt op te bestaan. Na het afhaken van de sponsor slaagde de Haaksbergse ploegleider Han Vaanhold er niet in de begroting voor zijn talentenploeg sluitend te krijgen.

Vaanhold was zestien jaar ploegleider bij de amateurs en leverde hij met Bram Tankink en Arno Wallaard twee nationaal kampioenen bij de beloften af. De afgelopen vijf seizoenen legde Vaanhold zich toe op het opleiden van talent en werkte hij voornamelijk met jonge renners.

Dit jaar won zijn formatie nog de KNWU-beloftencompetitie. In de loop der jaren bereidde hij tal van wielercoureurs voor op een profcarrière, onder wie Max van Heeswijk, Rudie Kemna, baanrenner Danny Stam, Rik Reinerink en Stefan van Dijk. Ook renner Gerben Löwik (zoon van de hoofdsponsor) werd actief als prof. Hij rijdt momenteel bij de Rabobank.

De afgelopen jaren moest hij wel toezien hoe renners als Joost Posthuma (Rabobank) en Mathieu Heijboer (volgend jaar Cofidis) al in een vroeg stadium door het zogeheten continentalteam van Rabobank werden ingelijfd, voordat hij met deze rijders zelf kon oogsten.

Vaanhold bleef tot op de dag van vandaag tevergeefs zoeken naar een extra geldschieter die hem de benodigde laatste 50.000 euro kon bieden. Vaanhold wordt waarschijnlijk assistent-ploegleider bij Trientalis-Apac. Hij wil proberen een aantal renners uit zijn huidige ploeg mee te nemen naar deze continentale ploeg, die momenteel wordt geleid door Rijk Vink.