Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Denderende spookhuisrit met nachtwacht

De Moskouse Matrix werd hij al genoemd, of de Russische Lord of the Rings. Feit is dat eind vorig jaar de film Nochnoi dozor in Rusland meer had opbracht dan Hollywood-blockbuster Spider-man 2. En dát bleef in Hollywood dan weer niet onopgemerkt.

Dus werden de rechten voor een Amerikaanse remake opgekocht en nam 20th Century Fox het op zich om de film onder de Russische titel in Europa te distribueren. De Amerikaanse studiogigant hoopt op een even groot kassucces als in thuisland Rusland natuurlijk. Dat doet hij in afwachting van de Russische vervolgdelen met de voorlopige titels Day Watch en Twilight Patrol/Dusk Watch, die de komende twee jaren moeten volgen.

Met de vergelijkingen met de Matrix-trilogie en de Lord of the Rings-films is veel gezegd. Er is een even archaïsche als archetypische strijd gaande tussen `de legers van goed en van kwaad', die vanuit een proloog in de dertiende eeuw direct de tegenwoordige tijd in wordt gekatapulteerd. Het is van belang om te weten dat er tussen beide rijken een soort pact is afgesproken, waarbij de `Day watch' en de `Night watch' elkaar in de gaten houden. En natuurlijk loopt dat begin eenentwintigste eeuw door een voorspelling helemaal mis. Daarna is het beter het verstand op nul te zetten en voor lief te nemen dat er helderzienden en vampieren door Moskou dwalen en faunaten en mensen met een missie. Maar wie nu precies bij wie hoort?

Voor de vijf miljoen dollar die de film naar verluidt aan productiekosten had, is een indrukwekkend pakket special effects uitgebaat (van explosies tot bloederige make-up) en ook op suggestie is niet bezuinigd. Het is allemaal te veel voor één filmavondje, behalve voor wie bioscoopbezoek gelijk staat aan een op hol geslagen ritje door het spookhuis. Voor de internationale versie, die eerder dit jaar op het Filmfestival Berlijn in première ging, waren de Engelstalige ondertitels op een indrukwekkende manier in het filmbeeld geïntegreerd. Ook de bezoekers van het Amsterdam Fantastic Film Festival, dat Nochnoi dozor in juni opende, zagen hoe de ondertitels verdampten, opgingen in rook en glansden in waterplassen. In de Nederlands ondertitelde versie is die inventieve Spielerei helaas verdwenen.

Nochnoi dozor (Night Watch). Regie: Timur Bekmambetov. Met: Konstantin Kabenski, Vladimir Mensjov, Valeri Zolutkin, Maria Porosjina. In: 20 bioscopen.