Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Davids begint opnieuw bij Oranje

Edgar Davids is na een afwezigheid van een jaar terug bij Oranje. De middenvelder is zijn aanvoerdersband kwijtgeraakt.

Het beeld van Edgar Davids in het trainingstenue van het Nederlands voetbalelftal doet in Katwijk vertrouwd aan. De vinnige middenvelder mocht een jaar lang slechts dromen van een plaatsje in Oranje. Davids werd door bondscoach Marco van Basten niet meer opgeroepen. Gisteren keerde hij terug. Niet meer als aanvoerder. ,,Maar ik heb nooit een band nodig gehad om een team te kunnen leiden.''

Davids spreekt na de training over de periode dat hij niet werd opgeroepen. Hij neemt stelling, en weegt zijn woorden. Hij zegt: ,,Ik ga ervan uit dat ik zaterdag [in het WK-kwalificatieduel in en tegen Tsjechië] speel. Punt.'' Tien seconden later komt hij op die uitspraak terug. ,,Ik vind dat als je geselecteerd wordt voor het Nederlands elftal dat je ook moet trainen alsof je in de basis staat. Als ik dan mag spelen zaterdag, dan ben ik daar in ieder geval goed op voorbereid.''

Het geeft aan dat er in de periode dat Davids niet bij Oranje zat veel is veranderd. De middenvelder, in dienst bij Tottenham Hotspur, kwam bij zijn vorige werkgever Internazionale niet meer aan spelen toe. De aanvoerder van Nederland verloor zijn plaats in de selectie en daarmee ook zijn status. Gisteren trainde hij mee met de reserves. De aanvoerdersband zit inmiddels strak om de arm van doelman Edwin van der Sar.

,,Dat was niet tof om te horen'', zei Davids gisteravond. Hij gaf aan dat een aanvoerder gewoon aanvoerder dient te blijven. Ook al ben je een tijdje weggeweest. In een telefoongesprek legde Van Basten hem afgelopen week echter uit dat de middenvelder niet langer de leider is die hij graag wil zijn. Davids: ,,Maar ik heb Van der Sar ook heel hoog zitten hoor. Hij is absoluut gegroeid als leider.''

Nu rest hem voorlopig een rol als aanjager op de training. In de eerste training voor het cruciale duel tegen Tsjechië deelde Van Basten hem in bij de reserves. ,,Het is pas dinsdag'', aldus Davids, die koste wat het kost over enkele maanden zijn tweede wereldkampioenschap wil spelen. In zijn hoogtijdagen werd hij in 1998 met Oranje vierde op het WK in Frankrijk. Hij was in die dagen een van de beste middenvelders ter wereld.

Inmiddels mag de 32-jarige voetballer nog slechts hopen op een nieuw WK. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn nieuwe, Londense avontuur bij het Tottenham van Martin Jol. ,,Een toffe kerel en een goede trainer'', zei hij over zijn trainer. ,,Als het mogelijk is, wil ik op het WK spelen.''

,,Het was als vanouds om weer terug te zijn bij Oranje. De jongens waren er allemaal weer. Het is toch het mooiste. Het Oranjeshirt, het er mogen staan als het volkslied wordt gespeeld. De afgelopen periode heb ik het Nederlands elftal gevolgd als een toeschouwer, als fan. Je hoopt dat ze het goed doen. Het is mooi dat ik er nu weer bij ben. Er is niet veel veranderd, we werken met zijn allen naar één doel. Het WK.''