Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Conflict Avebe beëindigd na loonakkoord

Na een staking van ruim twee weken heeft FNV Bondgenoten vannacht een akkoord bereikt met de directie van aardappelzetmeelconcern Avebe. De productie wordt naar verwachting morgen hervat.

Het akkoord betekent dat Avebe de 148 mensen voor wie ontslag is aangevraagd geen werkgelegenheidsgarantie geeft, maar dat ze in plaats van zes nu vijftien maanden op de loonlijst blijven staan.

De gesprekken werden gisteravond gestaakt toen tien werkwilligen door een haag van enkele honderden applaudiserende boeren aan de slag wilden gaan in de fabriek in Ter Apelkanaal.

Volgens FNV Bondgenoten is de grote winst dat het sociaal plan voor de 148 ontslagen werknemers is verbeterd. Ook komt er een betere vertrekpremie en krijgen moeilijk herplaatsbare werknemers een individueel begeleidingsplan. De bond legt het akkoord vanmiddag voor aan zijn leden.

Bij de vier locaties van Avebe in Foxhol, Gasselternijveen, Ter Apelkanaal en Veendam werd sinds 19 september gestaakt, vanwege de ontslagaanzeggingen. Eind dit jaar zouden nog eens 118 mensen ontslagen worden. De FNV vond het onaanvaardbaar dat werknemers de WW ingingen en eiste een nieuw sociaal plan. Avebe was hiertoe niet bereid. De CNV Bedrijvenbond en De Unie waren wel akkoord gegaan met het sociaal plan.

Vorige week stapte Avebe naar de Groningse kortgedingrechter om de staking te laten verbieden. Die bepaalde echter dat de schade voor het concern niet exorbitant hoog was en dat de staking mocht doorgaan. Avebe-woordvoerder Jasken verklaart dat het huidige sociaal plan in grote lijnen overeind is gebleven. ,,De FNV accepteert een beperkt aantal gedwongen ontslagen van 50 en we geven geen werkgelegenheidsgarantie.'' Avebe heeft door de staking een verlies geleden van tussen de 10 en 15 miljoen euro. De leden-boeren die hun aardappelen de afgelopen weken niet kwijt konden, zitten met een schadepost van ongeveer 500.000 euro, aldus Jasken.

Bij Avebe worden jaarlijks 2,5 miljoen ton aardappelen verwerkt tot 510.000 ton zetmeel. Bij het concern werken wereldwijd 2.000 mensen, 1.300 in Nederland. Vorig jaar werd een netto-omzet behaald van 628 miljoen euro.