Britse komiek Barker overleden

De man links zei dat hij neerkeek op de andere twee, omdat hij uit de hoogste klasse kwam. Daarna zei de middelste man dat hij opkeek naar de linker en neerkeek op de rechter, omdat hij zelf afkomstig was uit de middenklasse. En ten slotte sloot rechts de scène af met de woorden: ,,Ik ken mijn plaats.'' Korter en puntiger dan in deze sketch uit 1966, in het programma The Frost Report, is het Britse klassensysteem nooit samengevat. Links stond John Cleese, rechts Ronnie Corbett en in het midden Ronnie Barker die op 76-jarige leeftijd is overleden. Barker was een van de beste komische acteurs die Engeland ooit heeft gehad. Vanaf 1971 maakte hij een lange serie shows met Corbett (The two Ronnies) en had hij hoofdrollen in een groot aantal comedy-series. Zijn grootste succes was Porridge, waarin hij schitterde als een stoïcijnse, oerslimme bajesklant – een serie die nooit op de Nederlandse tv is vertoond, omdat hier een Nederlandse versie (Laat maar zitten met Johnny Kraaykamp) werd gemaakt. Barker was vaak onvertaalbaar, omdat zijn beste, soms bijna toonloos gedebiteerde grappen op woordspelingen waren gebaseerd. Aan het eind van The two Ronnies zei Corbett altijd: ,,It's good night from me'', waarop Barker afsloot met: ,,And it's good night from him.'' Die laatste woorden werden gisteren overal geciteerd.

    • Henk van Gelder