Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

`Accountants zijn OK'

Minister Zalm van Financiën is in de bres gesprongen voor de accountants die door hun toekomstige toezichthouder werden bekritiseerd. Volgens de minister is er geen sprake van dat de huidige moraal van accountants onvoldoende is en niet voldoet aan de hoge ethische eisen die hen worden gesteld.

De accountants kregen dat twee weken geleden voor de voeten geworpen door bestuurslid P. Koster van de financiële waakhond Autoriteit Financiële Markten (AFM), die binnenkort op basis van nieuwe wetgeving accountants gaat controleren. Zij reageerden gepikeerd.

Koster pleitte tevens voor een verbod op het advieswerk door accountants die de jaarrekening van een bedrijf controleren. Een scheiding tussen advies en contrôle staat niet in het wetsontwerp dat Zalm juist met enige moeite en vertraging door de Tweede Kamer heeft geloodst. De minister ziet dan ook niets in Kosters idee, zo blijkt uit gisteren beantwoordde kamervragen. Zalm vindt verder dat er naast de vier grote accountantsfirma's nog genoeg concurrenten zijn. Zalm neemt Koster wel in bescherming: ook een toezichthouder mag zijn afwijkende mening uiten.