Zaak-Adamov: Bern negeert Moskou

Zwitserland levert de vroegere Russische minister van Kernenergie, Jevgeni Adamov, uit aan de Verenigde Staten en niet aan Rusland. Beide landen hadden de Zwitsers om uitlevering van de in mei in Zwitserland opgepakte oud-minister gevraagd.

Adamov, in 1998 tot minister benoemd door toenmalig president Jeltsin en in 2001 ontslagen door diens opvolger Poetin, wordt door de Amerikanen beschuldigd van fraude en oplichting. Hij verduisterde een deel van het geld dat de Amerikaanse regering aan Moskou betaalde om de veiligheid van Russische kerncentrales te vergroten. Adamov stak in totaal negen miljoen dollar in eigen zak. De oud-minister bestrijdt dat overigens niet, maar zegt het geld te hebben willen ,,beschermen'' tegen hyperinflatie, een instabiel banksysteem en corruptie.

De VS vroegen Zwitserland na Adamovs aanhouding – die op Amerikaans verzoek geschiedde – om zijn uitlevering. Rusland eiste hem vervolgens ook op om hem te berechten. Volgens Moskou mag Adamov niet vaar de VS omdat hij in het bezit is van staatsgeheimen door zijn gedetailleerde kennis van Ruslands kernwapenprogramma. Die staatsgeheimen zouden bij uitlevering aan de VS in Amerikaanse handen vallen. Adamov zelf had voorkeur voor uitlevering aan zijn eigen land.

Zwitserland gaf evenwel voorrang aan het Amerikaanse verzoek. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie zei dat uitlevering van Adamov aan Rusland zou betekenen dat de oud-minister zich zou kunnen onttrekken aan de Amerikaanse aanklacht, ,,aangezien Rusland hem nooit aan de Verenigde Staten zou uitleveren''. Nu hij aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd, kan hij daar worden berecht en vervolgens eventueel door de Amerikanen aan Rusland worden uitgeleverd, ,,zodat de belangen van beide landen worden gediend'', aldus de woordvoerder.

Adamov zelf heeft dertig dagen om beroep tegen het uitleveringsbesluit aan te tekenen.