www.nrc.nl

Kenniseconomie. De nieuwe aflevering van de rubriek `Economie voor jou' op www.nrc.nl gaat over kenniseconomie. Onlangs publiceerde het Britse weekblad The Economist een overzichtsartikel over het hoger onderwijs in de wereld. Het artikel laat van het Europese onderwijs, de universiteiten in het bijzonder, weinig heel: ,,Universities are a mess across Europe. Twee uitzonderingen: Cambridge en Oxford, respectievelijk nummer 3 en nummer 8 in een wereld top-20 opgesteld door de universiteit van Shanghai. Alle overige plaatsen op deze lijst worden ingenomen door Amerikaanse universiteiten, met Harvard en Stanford op kop.''

Hoe komt het dat het Amerikaanse systeem zulke hoge ogen gooit? ,,De Verenigde Staten besteden 2,7 procent van hun bruto binnenlands product aan hoger onderwijs. Europa niet meer dan 1,1 procent. Europese universiteiten worden in het algemeen door de regering gefinancierd. En die regeringen stellen niet voldoende geld ter beschikking om de massale toeloop van studenten te kunnen bekostigen.''

Dossier Orkanen in de VS. Ook op www.nrc.nl een nieuw dossier over orkanen in de VS. Op 29 augustus trof de orkaan Katrina de Amerikaanse staten Mississippi, Louisiana en Alabama. De hulpverlening was slecht voorbereid. Het verschil tussen arm en rijk kwam hierdoor op schrijnende wijze naar voren.

Na Katrina volgde Rita. De schade door deze orkaan bleek echter veel minder groot dan die Katrina had aangericht. Het dossier Orkanen in de VS biedt nieuws en achtergronden over het orkaangeweld en de nasleep op sociaal, economisch en politiek gebied.