Welke dvd wint

Eén nul voor de rationaliteit. Filmstudio's, consumentenelektronicaconcerns en computerfabrikanten hebben zich bijna allemaal aangesloten bij één van de twee kampen in de strijd om de standaard van de volgende generatie dvd-spelers. Alleen Paramount Pictures heeft geweigerd een keuze te maken tussen hd dvd (high definition dvd) en de blu-ray dvd. Het blijft voorlopig beide soorten schijfjes produceren. Dat is een verstandig besluit, want de strijd begint te lijken op de Oorlog tegen de Terreur: hij is smerig, kostbaar, contraproductief en draait grotendeels om bijzaken.

De belangen die op het spel staan zijn groot: Sony zal veel royalties verdienen als blu-ray de standaard wordt en Toshiba als dat met hd die eer te beurt valt.

Microsoft vervaardigt de Xbox die concurreert met Sony's Playstation, dus het is niet verrassend dat Microsoft de standaard van Toshiba steunt. En ict-bedrijven als Dell en HP maken zich zorgen over de macht van Microsoft, dus zij steunen Sony. De filmstudio's hebben zich uit onderlinge wedijver over beide kampen verdeeld. Al dit gemanoeuvreer zou zeker verschil maken als men ervan uitgaat dat bedrijven in staat zijn consumenten een bepaalde standaard op te leggen.

Volgens de theorie van de afgeleide afhankelijkheid is het moeilijk een standaard te wijzigen die eenmaal vaste grond onder de voeten heeft gekregen. Maar klopt die theorie wel?

Het klassiek voorbeeld is het qwerty-toetsenbord dat aan iedere computer hangt. Dat toetsenbord was ontworpen om typisten trager te laten werken. Een leuk verhaal, maar tests hebben uitgewezen dat het niet veel uitmaakt hoe een toetsenbord is opgebouwd. Bovendien is het voor computergebruikers heel makkelijk de indeling van hun toetsenbord te wijzigen. Technologische veranderingen houden in dat standaarden niet meer zo lang meegaan als vroeger. En het is moeilijk andere voorbeelden te noemen die de theorie ondersteunen. Daarom zou de keuze wel eens bepaald kunnen worden door de consumentenvoorkeur.

Het verschil tussen de twee systemen lijkt kleiner dan hun propaganisten beweren. Hoewel blu-ray meer gegevens kan opslaan, zal dat verschil naar verwachting kleiner worden. En misschien kiezen de consumenten wel voor geen van beide systemen. Bravo dus voor Paramount, dat de beslissing in handen van de consumenten heeft gelegd.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.