Verzekeraars boos op ABP en PGGM

De verzekeraars vinden dat pensioenfondsen ABP en PGGM oneerlijk concurreren op de nieuwe markt voor levensloopregelingen. Zij hebben toezichthouder de Nederlandsche Bank (DNB) gevraagd om in te grijpen. Dit blijkt uit een brief van het Verbond van Verzekeraars.

De verzekeraars maken er bezwaar tegen dat ABP en PGGM hun ruim twee miljoen pensioendeelnemers actief benaderen voor levensloopproducten. De pensioenfondsen doe dit via hun dochters Loyalis en respectievelijk Careon. Zo stuurde ABP in een pensioenbrief een antwoordkaart mee voor deelname aan de levensloopregeling, geadresseerd aan de klantenservice van Loyalis.

Wettelijk mogen pensioenfondsen niet zelf de levensloopregeling uitvoeren die op 1 januari 2006 ingaat. Dat mogen ze alleen via verzekeringsdochters. ,,De dochters van ABP en PGGM beschikken over bestanden van de pensioenfondsen die dankzij een andere wettelijke regeling zijn ontstaan. Dat is concurrentievervalsing'', zegt een woordvoerder van het verbond.

ABP zegt in een reactie dat de politiek het mogelijk heeft gemaakt om via een dochter levensloopproducten aan te bieden. ABP stelt dat ze zelf dan ook reclame mag maken voor haar dochter die levensloopproducten aanbiedt. ,,Bovendien richten we ons uitsluitend op onze eigen doelgroep.''