Tiende planeet heeft maan

De `tiende planeet', afgelopen juli gepresenteerd door de Amerikaanse astronoom Mike Brown, heeft ook een maan. Dit blijkt uit waarnemingen met de Keck-telescoop op Hawaï, die recent is uitgerust met een instrument dat nog scherpere beelden oplevert. De maan is voorlopig Gabrielle gedoopt, terwijl de tiende planeet Xena heet. Het bezit van een maan maakt het voor astronomen eenvoudiger de massa van Xena te bepalen. Beide objecten staan op dit moment op 14,5 miljard kilometer van de aarde en draaien in een langgerekte baan om de zon, in een vlak onder een hoek van 45 graden ten opzichte van het vlak waarin de overige planeten draaien. Om die reden vinden veel astronomen dat Xena geen planeet is, en net als Pluto behoort tot de Kuipergordel, een enorme verzameling ijsklompen in de buitengewesten van het zonnestelsel. Enkele Kuiper-objecten hebben ook manen, terwijl `echte' planeten als Mercurius en Venus er geen hebben.