Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Aandacht voor de bedreigde NRC-columniste Hasna El Maroudi, die niet meer durft te schrijven wat ze wil. Tevens: het maandelijkse alarmsignaal is niet goed te horen voor 40 procent van de bevolking. Wat gebeurt er als het echt mis gaat? Nederland 2, 17.59-18.20 uur.

Netwerk. Eerste deel van een drieluik over de mogelijke toetreding van Turkije tot de EU, met een reportage over de mensenrechten. In de reportage Makdule, van wie man en kind op straat werden neergeschoten. Ze zouden Koerdische terroristen zijn. Nederland 1, 20.30-21.10 uur.

Nova. Nova heeft onder meer een interview met Wesam Al D., de Nederlander die door de Verenigde Staten verdacht wordt van terroristische activiteiten. Al D. zit al in hechtenis, vandaar dat het interview telefonisch moest plaatsvinden. Verder aandacht voor de nominaties voor de Gouden Kalveren. Nederland 3, 22.20-23.10 uur.

KUNST

Cinema.nl en RAM presenteren Nederlands Film Festival 2005. Vanavond worden de nominaties van de Gouden Kalveren, de vermaarde Nederlandse filmprijs, bekend gemaakt. Nederland 3, 0.05- 0.35 uur.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Gasten zijn zangeres Liesbeth List die de onderscheiding Légion d'Honneur ontvangt en PSV-voetballer André Ooijer. Talpa, 22.30-23.45 uur.

DOCUMENTAIRES

Dokwerk: De kinderen van mijn vader. Zie pagina Media. Nederland 3, 23.00-0.05 uur.

Drama Connections. De BBC zendt een reeks reportages uit over de populairste dramaseries uit het verleden. Vanavond aandacht voor een serie uit 1976, I, Claudius van regisseur Herbert Wise. Daarin beschrijft de Romeinse keizer Claudius zijn familiegeschiedenis. BBC 1, 23.35-0.05 uur.

What the ancients did for us. De Britten hebben meer uitgevonden dan thee drinken met een wolkje melk, blijkt uit deze documentairereeks van de BBC. Vanavond staan de Britons centraal. Dit nomadische volk leefde rond 10.000 voor Christus op de Britse eilanden en werkte in de brons- en ijzertijd met ooit revolutionaire gereedschappen. Dat leidde ondermeer tot invoering van de eerste munten en de uitvinding van de strijdwagen. BBC 2, 21.30-22.00 uur.

Geboren zonder gezicht. Talpa blijft het proberen met serieuze documentaires na lichtvoetig werk van Joling & Gordon. In Geboren zonder gezicht komt het Treacher-Collins syndroom aan de orde. Deze ziekte veroorzaakt afwijkingen aan de schedel en het aangezicht en is vaak erfelijk. Talpa, 21.30-22.30 uur.

AMUSEMENT

The Contender. Dat Sylvester Stallone kan boksen, heeft hij met de verschillende Rocky-films bewezen. Het acteren ging Stallone wat minder eenvoudig af. In realityserie The Contender is hij weer terug bij zijn oude vak: knokken. Stallone houdt samen met bokslegende Sugar Ray Leonard een oogje in het zeil als 16 profboksers vechten om de hoofdprijs van 1 miljoen dollar. RTL7, 21.30-22.30 uur.

Joling en Gordon over de vloer. De platte Amsterdamse nichtenhumor van dit duo vult een van de best scorende programma's van Talpa. Het is eigenlijk alleen de moeite waard om deze uitzending te bekijken met de herhaling van Koefnoen (AVRO) in het vooruitzicht, die om 23.00 uur op Nederland 2 begint. Daar worden Joling en Gordon op een indrukwekkende wijze geparodieerd Koefnoen wint het probleemloos van het origineel. Talpa, 20.30-21.30 uur, Nederland 3, 23.00-23.40 uur (herhaling).

CONSUMENTEN

Keuringsdienst van Waarde. In dit alternatieve consumentenprogramma van de RVU volgt het KvW-team een spoedcursus op een slagersvakschool. Daarbij buigt KvW zich over de hamvraag: wat is het verschil tussen achterham en schouderham? Het leukste antwoord komt van een winkelmedewerkster: ,,Achterham is achterham en schouderham is schouderham.'' Nederland 3, 21.25-22.00 uur.

DIGITALE KANALEN

De Inbreker. De serie De Inbreker is vanavond gewoon te zien op Nederland 2, maar de voorgaande afleveringen zijn bij de AVRO ook online te bekijken. Daarin beoordelen de twee presentatoren, ex-inbrekers Theo en Evert, onder meer een rijtjeshuis en een nieuwbouwwoning. Vanavond wordt er voor het oog van de camera bij een woonboerderij ingebroken. Op de speciale inbreeksite zijn meer tips te lezen van Evert en Theo, die bezweren hun leven gebeterd te hebben en nu rond komen van beveiligingsadviezen. De online Inbrekertest onderzoekt niet of de deelnemer een geschikte inbreker is, maar of zijn of haar huis afdoende beveiligd is.

www.avro.nl/deinbreker