Staking legt vele Franse steden plat

Stakingen in het openbaar vervoer, op scholen en in tal van bedrijven hebben vanmorgen het openbare leven in Parijs, Marseille, Lyon, Toulouse en zeventig andere Franse steden ontregeld.

De stakers geven gevolg aan een oproep van de verzamelde vakbonden en -federaties, die deze dag hebben uitgeroepen tot nationale actiedag om uiting te geven aan sociale onvrede. Brandpunt van onvrede is, naast de werkloosheid, het verlies aan koopkracht, vooral door de hoge brandstofprijzen. Daarvoor eisen de bonden compensatie, onder meer in de salarissen van ambtenaren.

De protesten van vandaag zijn de eerste confrontatie met grootschalige sociale onrust voor de regering van premier Dominique de Villepin, die eind mei aantrad nadat de Fransen per referendum de Europese Grondwet hadden afgestemd. Villepin beloofde toen binnen honderd dagen het vertrouwen van de Fransen te herstellen.

Met hun actiedag willen de bonden demonstreren dat dit niet gelukt is. Zij worden daarbij gesteund door de politieke oppositie. Peilingen geven aan dat de premier persoonlijk een groeiend vertrouwen bij de kiezers geniet, maar dat de economische en sociale politiek van de regering een onvoldoende krijgt.

Naar schatting de helft van het personeel van de publieke scholen staakt, mede uit protest tegen bezuiningen in het onderwijs. Het vliegverkeer op de vliegvelden van Parijs werd vanmorgen flink vertraagd, enkele honderden vluchten werden geannuleerd. Kranten verschenen niet, rondom Parijs stonden vanmorgen lange files op de wegen.

In de loop van de dag zouden verspreid door het land demonstraties plaatsvinden, onder meer aan het einde van de middag in Parijs. De vakbonden verwachten een grotere opkomst dan bij de laatste landelijke actiedag, in maart dit jaar. Toen trok 1 miljoen mensen de straat op.

De aanleiding voor de vakbonden om tot de actiedag te besluiten was de eerste hervorming van het kabinet-Villepin, die het voor ondernemingen met minder dan 20 arbeidsplaatsen makkelijker maakt om nieuwe werknemers in de eerste twee jaar te ontslaan.