Sport voor werkloze

De gemeente Almelo kan langdurig werklozen naar de kapper, sportschool en kookles sturen. Sporten en aandacht voor het uiterlijk moeten zowel de fysieke als mentale gesteldheid van de cursisten verbeteren. Het is onderdeel van een motivatiecursus voor moeilijk bemiddelbare werklozen.

Zij zijn volgens de gemeente Almelo in een neerwaartse spiraal terecht gekomen. Ze hebben weinig geld voor het lidmaatschap van een sportvereniging of een geregeld bezoek aan de kapper en beschikken na talloze mislukte sollicitaties over weinig zelfvertrouwen. ,,Als je tien jaar werkloos bent en de samenleving je openlijk afschrijft, wordt je zelfbeeld niet beter'', zegt de Almelose wethouder Van Broekhoven.

De werklozen krijgen bij het begin van de cursus een `personal coach' toegewezen. Bij de ene cursist zal de aandacht wat meer liggen op het sportieve element terwijl bij de ander vooral gewerkt moet worden aan kleding en uiterlijk.

Gezamenlijk worden er kooklessen gevolgd. ,,Zo leren ze hoe ze met weinig geld gezond kunnen eten en dat is goed voor hun lichamelijke fitheid.'' Het gezamenlijk sporten is volgens de gemeente ook goed voor het leren werken in teamverband. Door de werklozen te verplichten iedere ochtend om acht uur te verschijnen, probeert de gemeente regelmaat in hun leven aan te brengen.

De cursussen duren dertien weken. Deelname kost de 45 moeilijk bemiddelbare werklozen zo'n 20 tot 34 uur per week. De plaatselijke middenstand doet mee: een modewinkel geeft kledingadvies.