Snijbietsoep met koriander

De afgelopen paar jaar heb ik het geluk dat ik prachtige verse snijbiet, zowel groene als oranje, rode en gele variëteiten, op de markt in Hilversum kan kopen. Bovendien is het seizoen voor deze heerlijke groente vrij lang. Het zaad wordt in maart gezaaid en de eerste oogst begint eind april tot begin mei. De stelen kunnen weer opnieuw uitlopen zolang het groeihart niet afgesneden wordt, waardoor de plant meerdere malen geoogst kan worden. De Engelsen hebben daar een mooie uitdrukking voor: ,,cut and come again''. Voor mensen met een tuin kan snijbiet als sierplant en als groente tussen rozen en geraniums geplant worden; zowel het blad als de mooie stelen zijn zeer decoratief. Deze veelzijdige, licht bittere groente is ook verrukkelijk roergebakken met verse cantharellen en/of boleten.

Snijd de preien bij. Snijd ze in de lengte doormidden en was ze goed onder de koude kraan. Snijd de prei dan in plakjes. Schil de aardappels en snijd ze in blokjes.

Verhit de boter in een grote, zware pan op een matig vuur. Voeg de prei en aardappels toe en laat onder af en toe omscheppen ongeveer 10 minuten bakken.

Snijd intussen de snijbiet bij en snijd de stelen en bladen in grove stukken. Was in koud water en laat in een vergiet uitlekken. Was de koriander en laat in een zeef uitlekken.

Giet circa 2 deciliter van de bouillon in de pan met de prei en aardappel. Voeg de snijbiet en verse koriander toe en laat onder af en toe omscheppen circa 10 minuten sudderen tot de snijbietbladen geslonken zijn. Giet er vervolgens de rest van de bouillon bij en breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en draai dan meteen het vuur laag. Leg het deksel schuin op de pan en laat de inhoud circa 15 minuten sudderen.

Pureer de soep met een staafmixer of in porties in een blender. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Schep de soep in voorverwarmde soepborden en roer er een lepeltje crème fraîche door. Dien op en geef er knapperig boerenbrood bij.

Morgen: scharrelvarken.

    • Kim Maclean