Ruiter moet poep opruimen

De gemeente Kampen heeft een opruimplicht voor paardenpoep ingesteld. De uitwerpselen die paarden op de openbare weg laten vallen, moeten door de berijders worden opgeruimd. De gemeente reageert op een toenemend aantal klachten over paardenpoep op straat. Met name trouwerijen waarbij koetsen en huifkarren worden ingezet, veroorzaken volgens een woordvoerder veel rotzooi.

Ook recreatieve ruiters die zich in Kampen met hun paard op de openbare weg begeven, worden voortaan verplicht de uitwerpselen op te ruimen. Wie zich er niet aan houdt wordt na een aantal waarschuwingen beboet. Om de opruimplicht te kunnen handhaven, is de Algemene plaatselijke verordening met ingang van 1 oktober aangepast. ,,We denken er nog over om het bezit van een soort paardenpoepzak te verplichten'', zegt een woordvoerder van de gemeente Kampen.

Volgens de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) geldt in meer gemeenten een opruimplicht. Ook in Schinnen, Sluis, Nunspeet en het centrum van Amsterdam worden ruiters en amazones geacht de uitwerpselen op te ruimen, aldus een woordvoerder van de KNHS. ,,Je merkt dat er een toename is van het aantal klachten over paardenpoep. Dat komt omdat ruiters vaker gebruik maken van de openbare weg omdat er steeds minder natuurgebied is.''

De KNHS adviseert maneges om na afloop van een buitenrit het afgelegde traject nog een keer te controleren op uitwerpselen. ,,Voor particulieren is het wat lastiger'', verklaart de woordvoerder. Het meenemen van een schep en onderweg stoppen veroorzaakt in de praktijk problemen.