Rechtszaak dreigt voor Museeuw

De Belgische oud-wielrenners Johan Museeuw en Mario de Clercq moeten zich volgende week voor de raadkamer van Kortrijk verantwoorden voor dopegebruik. Dat meldden Belgische media die de officiële aanklachten konden inkijken.

Daaruit blijkt dat het parket van Kortrijk oud-wielrenner Museeuw voor de rechter wil laten verschijnen voor het bezit van epo, aranesp, en een spuit dexamethasone. Bij de Vlaamse `klassiekerkoning' en wereldkampioen van 1996 zouden 2000 ampullen epo zijn gevonden.

Museeuw, die vorig jaar is gestopt, heeft gebruik van verboden middelen altijd ontkend. Toch werd de dopingverdachte vorig jaar, na zijn wielerpensioen, door de Belgische wielerbond voor vier jaar geschorst. Hij mag in deze periode ook geen ploegleider zijn. Museeuw is dit seizoen wel bij zijn profploeg Quick Step in dienst als manusje-van-alles.

De Belgische veldrijder De Clercq wordt volgens de krantenberichten beschuldigd van 36 keer epo-gebruik in 2001. Bij de drievoudig wereldkampioen zouden 6.000 ampullen epo zijn gevonden. Museeuw en De Clercq worden verder verdacht van handel in doping. Zo zouden ze ook collega's hebben voorzien van verboden middelen.

Bij De Clercq werd vorig jaar huiszoeking gedaan. Toen de politie in zijn woning verboden middelen vond, verklaarde hij de doping te hebben ingekocht om een roman te kunnen schrijven.

Het parket in Kortrijk heeft ook de aanklachten klaar tegen de Belgische wielrenners Jo Planckaert en Chris Peers.

Verder moeten de Belgische veearts José Landuyt en verzorger Herman Versele voor de raadkamer verschijnen.