Politie Bali begint met verhoren

De politie op Bali heeft twee personen ondervraagd in verband met de bomaanslagen op drie restaurants in de toeristische kustplaatsjes Jimbaran en Kuta, afgelopen zaterdag. Beiden zijn afkomstig van buiten Bali.

Zij worden vooralsnog niet als verdachten beschouwd, aldus het hoofd van de Balinese politie, Made Mangku Pastika. De twee zijn zondag al meegenomen door de politie. Nadere details zijn niet vrijgegeven.

In de zoektocht naar de verantwoordelijken voor de aanslagen heeft de politie ruim dertig ooggetuigen gehoord. Er zijn nog geen arrestaties verricht. Door het hele land kijken 200.000 politiemannen – tweederde van de totale politiemacht – uit naar de twee meest gezochte personen in de zaak, de Maleisiërs Azahari bin Husin en Noordin M. Top, vermoedelijk leiders van het Zuidoost-Aziatische terreurnetwerk Jema'ah Islamiya.

Volgens dewoordvoerder van de nationale politie, Soenarko Artanto, wijzen het gebruik van zelfmoordenaars, de timing van de explosies (binnen enkele minuten achter elkaar) en de selectie van de plaatsen (twee bij elkaar in Jimbaran en één in het nabije Kuta) op betrokkenheid van Jema'ah Islamiyah. Er is echter nog geen bewijs gevonden dat naar de terreurbeweging leidt.

De radicale geestelijke leider van het netwerk, Abu Bakar Ba'asyir, veroordeelde de aanslagen vanmorgen vanuit een gevangenis in Jakarta. Daar zit hij een celstraf van 2,5 jaar uit voor samenzwering in verband met de aanslagen op Bali in 2002, toen er 202 doden vielen. ,,Ik ben het zeer oneens met de bomaanslagen, wat de redenen ook zijn, in een vreedzame plaats als Bali, waarbij zeker onschuldige mensen zijn opgeofferd'', liet hij in een schriftelijke verklaring weten. Bij Ba'asyirs veroordeling in maart heerste er teleurstelling over de in veler ogen te lage straf. Volgens de rechtbank had hij geen opdracht, maar wel goedkeuring gegeven voor de aanslag.

Australië heeft een team van rechercheurs naar Bali gestuurd om te assisteren bij de zoektocht. Vanuit Japan is een antiterrorisme-eenheid aangekomen.

Over het dodental bestaat door de verminking van de lichamen nog veel onduidelijkheid. Volgens sommige berichten is het aantal gisteren naar beneden bijgesteld tot 22, terwijl het Sanglah-ziekenhuis, waar de meeste slachtoffers naartoe zijn gebracht, gisteren sprak van 29 doden. Het aantal gewonden fluctueert in de berichten eveneens sterk; van ruim negentig tot meer dan 140.

President Susilo Bambang Yudhoyono bezocht vanochtend een aantal van de gewonden in het ziekenhuis. Hij vroeg om geduld bij de opsporing en berechting van de verantwoordelijken.