`Pascontrole op Schiphol uitbreiden'

De paspoortcontrole op luchthaven Schiphol voor passagiers van de zogeheten Schengen-landen moet weer mogelijk worden. Dat vinden de regeringsfracties CDA en VVD.

Zij zouden hiervoor vandaag pleiten in een debat in de Tweede Kamer over de veiligheid op Schiphol. CDA en VVD willen het Schengen-verdrag zodanig aanpassen dat dergelijke grenscontroles weer mogelijk worden. Volgens CDA-woordvoerder Van Haersma Buma moet het kabinet de mogelijkheid van dergelijke controles bepleiten in Brussel.

De VVD wil geen herinvoering van algehele persoonscontrole van Schengen-passagiers, maar wel de mogelijkheid hebben om dat te doen als veiligheids- en risicoanalyses daarom vragen, aldus VVD-woordvoerder Weekers. Daarbij moet het volgens de VVD niet alleen om Schiphol gaan, maar ook om andere Nederlandse grenzen.

,,Schiphol nu volledig dichtgooien is niet wenselijk, dan nemen personen die je wil tegenhouden de vlucht naar andere luchthavens en komen dan toch weer Nederland binnen'', aldus Weekers. Het CDA bepleit juist uitbreiding van paspoortcontroles op Schiphol. ,,Dat gebeurt nu alleen bij het inchecken en aan de gate door personeel van luchtvaartmaatschappijen. Terwijl de marechaussee er juist in getraind is om vervalste documenten te herkennen.''

De PvdA is tegen beperken van het vrije verkeer van goederen en personen binnen de Schengen-landen ,,Als je ongewenste personen wil tegenhouden, moet je kijken naar luchthavens waar nauwelijks gecontroleerd wordt, of de zeehavens waar nauwelijks wordt gecontroleerd. Je kunt in Europees verband ook aandringen op handhaving van de bestaande Schengen-regels, want in sommige lidstaten wordt veel minder streng gecontroleerd dan in Nederland.''

De landen die zich momenteel hebben aangesloten bij het medio jaren negentig gesloten verdrag van Schengen zijn: Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Griekenland, Italië, Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland en Denemarken. Volgens het ministerie van Justitie kan paspoortcontrole van Schengen-passagiers alleen worden ingevoerd na toestemming in Europees verband.