Optici winnen Nobelprijs voor fysica

De Nobelprijs voor natuurkunde gaat dit jaar naar drie onderzoekers in de quantumoptica: de Amerikanen Roy Glauber (80) en John Hall (71) en de Duitser Theodor Hänsch (63). Dat heeft de Zweedse academie van wetenschappen vanochtend bekendgemaakt.

Glauber, die de helft van de 1,1 miljoen euro grote prijs krijgt, is een pionier op het gebied van theoretische beschrijvingen van het gedrag van lichtdeeltjes. Hall en Hänsch, die de andere helft van de prijs delen, leverden met hulp van Glaubers theorieën een belangrijke bijdrage aan de laserspectroscopie. Daarmee kan heel nauwkeurig bepaald worden welke kleur licht atomen en moleculen uitzenden.

Roy Glauber voorspelde in 1963 hoe licht zich volgens de quantumtheorie gedraagt als het wordt geabsorbeerd door een vaste stof. Die theorie bleek van belang voor apparaten waarin heel kleine hoeveelheden licht worden gedetecteerd. John Hall en Theodor Hänsch gebruikten Glaubers beschrijvingen voor technische toepassingen in de laserspectroscopie. Met deze techniek kunnen onder andere extreem precieze klokken worden gebouwd.

achtergrond: pagina 10