Ook Tour van 2006 niet naar Zeeland

De Ronde van Frankrijk zal ook in 2006 Zeeland niet aandoen. Directeur Leblanc liet gisteren telefonisch aan het Zeeuwse Tourcomité weten dat de Nederlandse provincie opnieuw niet kan worden opgenomen in het etappeschema. ,,Een enorme teleurstelling voor ons'', zegt voorzitter Pieter Stoter.

Zeeland probeert al sinds 2003 in het Tourprogramma te komen. Het nieuwe schema wordt eind deze maand bekendgemaakt.

,,Leblanc heeft me gevraagd om toch ook weer voor de editie van 2007 mee te dingen'', laat Stoter weten. ,,We staan er nog steeds goed op bij hem, zei hij. Maar we gaan ons eerst beraden op zijn verzoek. Zonder iets van een garantie, zonder een goede kans van slagen, beginnen we er niet meer aan. Dat kunnen we de sponsors niet meer aandoen.''

Het Zeeuwse comité had al de Franse goedkeuring voor een aankomst op Neeltje Jans bij de stormvloedkering en, een dag later, een start in Terneuzen. ,,Vorige week dinsdag is ook het hele parcours nog eens geïnspecteerd'', zegt Stoter. ,,Het werd door de organisatoren van de Tour de France prima ontvangen, zonder knelpunten. Toen dachten we nog dat we goed zaten met de kandidatuur.''

De etappe naar Zeeland had vanuit Valkenburg over ruim tweehonderd kilometer moeten gaan. ,,Maar nu wij zijn afgevallen, wil dat niet zeggen dat Valkenburg ook geen kans meer maakt'', aldus Stoter van het organisatiecomité in Zeeland. ,,Leblanc heeft ooit stevige beloftes aan Valkenburg gedaan. Die zal hij voor zijn pensionering nog willen waarmaken.''