Ned. Opera zal decors `Ring' toch bewaren

De Nederlandse Opera zal de decors van Wagners Der Ring des Nibelungen na de laatste voorstellingen volgende week niet vernietigen, zoals de bedoeling was.

De vierdelige operacyclus zal worden herhaald in 2013, het jaar waarin de tweehonderdste geboortedag van Wagner wordt herdacht.

Het besluit om de internationaal opzienbarende Ring-productie van regisseur Pierre Audi nog minstens acht jaar in stand te houden komt na de recente discussie rond de voorgenomen sloop van de vier reusachtige decors. Ze zouden dan in totaal slechts eenentwintig keer zijn gebruikt. De Nederlandse Opera voerde de complete cyclus na voorbereidende losse voorstellingen vier keer uit in 1999 en drie keer in het zojuist begonnen seizoen. Ook nu kreeg deze Ring, uniek wegens concept en omvang, weer veel lof.

De Nederlandse Opera wilde de decors naar het ontwerp van Georg Tsypin vernietigen omdat ze deels zijn versleten en de kosten van langdurige opslag hoog zijn. Ook toekomstige uitvoeringen zijn zeer kostbaar en leggen een groot belsag op de ruimte in het Amsterdamse Muziektheater, waarin dan enkele maanden geen andere voorstellingen kunnen worden gegeven.

Truze Lodder, zakelijk directeur van de Nederlandse Opera zegt dat de beslissing om de Ring van artistiek directeur Pierre Audi de komende jaren te handhaven is genomen na een ,,artistieke herbezining''. Daarbij is ook een inventarisatie gemaakt van de huidige conditie van de decors. Onderdelen die echt versleten zijn, worden weggegooid en tezijnertijd opnieuw gemaakt.

Lodder benadrukt dat het besluit om de Ring-productie te handhaven grote organisatorische en financiële gevolgen heeft. In de twee seizoenen voor het Wagnerjaar 2013 worden de vier losse Ring-opera's onder leiding van Pierre Audi opnieuw ingestudeerd met een nieuwe zangerscast. Over de vocale bezetting en de keuze voor een dirigent staat nog niets vast.

    • Kasper Jansen