Libelvliegtuigje valt in de prijzen

De Delfly, een libelachtig vliegtuigje dat is ontwikkeld door studenten lucht- en ruimtevaarttechniek van de TU Delft, is bekroond tijdens een vliegwedstrijd voor onbemande miniatuurvliegtuigen (Micro Areal Vehicels) in Duitsland. Op de Amerikaans-Europese wedstrijd waren naast wetenschappers ook het Amerikaanse leger en het Duitse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium vertegenwoordigd.

Delfly werd bekroond als de wonderlijkste inzending (Best Exotic). Als onderdeel van de wedstrijd vloog het toestel, uitgerust met vier klapwiekende vleugels, volautomatisch door een open raam. Voor de hoofdprijs kwam Delfly niet in aanmerking, omdat het toestel niet is berekend op wind. ,,Delfly is ontworpen om binnen te vliegen'', zegt TU-student Daan van Ginneken. Om te kunnen navigeren is Delfly uitgerust met een camera en een zender die beeldgegevens ter analyse doorstuurt naar een computer die zorgt voor de navigatie. Volgens de makers zou Delfly in de toekomst gebruikt kunnen worden voor militaire verkenningsvluchten.