Jan Rots perfect vertaalde liedjes

Wie in staat is het bijkans stukgezongen Bridge over troubled water om te vormen tot een Nederlandstalig nummer dat Plank over zeven sloten heet, is een meestervertaler. Zo'n vertaler is Jan Rot. Hij excelleert al jarenlang in het schrijven van Nederlandse teksten voor beroemde popnummers, die hij even logisch en lenig laat klinken als de originelen. Niets wringt, niets knarst, alles loopt alsof die nummers nooit in een andere taal zijn gezongen dan de zijne. En op gezette tijden maakt hij daarvan een theaterprogramma met gasten aan zijn zijde.

Dit seizoen is hij omringd door Astrid Nijgh, Bill van Dijk, de liedjesmaker en gitarist Hans Zilver, klarinettiste Sandra Mirabal en zijn vaste pianist Jakob Klaasse. Gezamenlijk spelen ze een voorstelling in schuifdeurensfeer, waarin hun plezier om zo veel spitsvondige taal gemakkelijk op het publiek overslaat. Rot praat de nummers losjes aan elkaar, scharrelt met zijn hoog opgetrokken schouders wat rond, zingt en begeleidt. Nijgh en Van Dijk zingen de meeste soli — zij met haar diepdonkere stem, hij gespierd en veel meer in de hoogte — en iedereen die niet bij de solistenmicrofoon staat, zit tegen het achterdoek op een stoeltje en zingt wat mee, of levert extra ritme.

Gute Nacht Freunde krijgt een refreintje met de regels: ,,Waag me niet meer bij te vullen/ want ik ga steeds vager lullen/ nou vooruit, één sigaret.'' Strangers in the night heet nu Vlinders in de nacht. Het mysterieuze Whiter shade of pale wordt: ,,Haar gezicht als van Sneeuwwitje/ werd van grijsgrauw groen en geel.''

Maar ook als Rot de strekking verandert, blijven de liedjes lekker klinken. Only the lonely is Oma in coma geworden. Spanish Harlem is gebruikt voor een hommage aan tekstschrijver Lennaert Nijgh: ,,Er drijft een roos in 't Spaarne, Haarlem.''

You've lost that lovin' feelin' heet nu Waar zijn die zoete zomers. En de wrange groeten van een stervende in Le moribond van Brel zijn veranderd in een liedje over een vrolijke flirt: ,,En waar 't verder nog toe leidt/ zien we morgen bij `t onbijt...''

Enzovoorts.

Voorstelling: Nachtlied, o.l.v. Jan Rot. Regie: Titus Tiel Groenestege. Gezien: 3/10 in de Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 26/11. Inl. www.janrot.nl

    • Henk van Gelder