Heerenveen en AZ loten zware tegenstanders

AZ en Heerenveen treffen vier zware tegenstanders in de tweede ronde van het UEFA-Cuptoernooi. Dat heeft de loting in Nyon vanmiddag uitgemaakt.

AZ speelt in poule D in de tweede ronde tegen het Engelse Middlesbrough, het Oekraïense Dnjepr, het Zwitserse Grasshoppers en het Bulgaarse Litex Lovech. Heerenveen voetbalt tegen CSKA Moskou, het Franse Olympique Marseille, het Bulgaarse Levski Sofia en het Roemeense Dinamo Boekarest.

Bij Middlesbrough, nu tiende in de Premier League, staan de Nederlanders Boateng en Hasselbaink onder contract. Hun landgenoten Zenden en Reiziger speelden vorig seizoen nog bij de Engelse middenmoter. Bij Middlesbrough zijn de Australiër Viduka, de Spanjaard Mendieta en de Engelsman Parlour andere bekende namen in de selectie, die wordt getraind door de Brit McLaren.

Djnepr is na Dinamo Kiev de tweede club van Oekraïne. De ploeg uit de voormalige Sovjet-Unie, in een grijs verleden tegenstander van PSV in het Europa Cup 2-toernooi, was vorig seizoen tegenstander en overwinnaar van FC Utrecht in het UEFA-Cuptoernooi. Dnjepr schakelde vorige maand in de eerste ronde van hetzelfde evenement het Schotse Hibernian uit.

Grasshoppers, een van de topclubs in Zwitserland, was eerder opponent van Ajax in de Champions League. De ploeg schakelde in de eerste ronde het Finse MyPa uit.

Heerenveen treft in poule F met CSKA Moskou de titelhouder van het UEFA-Cuptoernooi. De Russische topclub versloeg vorig seizoen in de finale in Lissabon `thuisploeg' Sporting Portugal. Bij Olympique Marseille zijn de Franse doelman Barthez en de Peruaan Mendoza de bekendste spelers. De Franse trainer Fernandez was sterspeler in de jaren tachtig.

Gertjan Verbeek, de trainer van Heerenveen, reageerde vanmiddag optimistisch op de loting. ,,Ik zie zeker kansen om bij de eerste drie te komen'', sprak de Fries hoopvol. Verbeek was in groep F vooral ingenomen met Levski Sofia en Dinamo Boekarest. ,,Dat zijn twee ploegen uit het voormalige Oostblok waar de laatste jaren het niveau toch wel achteruit is gegaan. De betere spelers vertrekken allemaal naar het Westen.''

De veertig clubs in de groepsfase van het UEFA-Cuptoernooi zijn verdeeld over acht groepen van vijf ploegen. Elk team speelt twee thuis- en uitwedstrijden. De eerste speelronde is op 20 oktober. De eerste drie ploegen van elke groep plaatsen zich voor de derde ronde, waarin ook de nummers drie uit de acht groepen van de Champions League instromen.