Gorilla ook betrapt op gebruik van werktuigen

In het wild levende gorilla's weten hoe ze gereedschap moeten gebruiken. Onderzoekers zagen in Kongo twee vrouwelijke westelijke gorilla's (Gorilla gorilla) die met stokken door water waadden en eten verzamelden. Hun observaties zijn vorige week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology. Hiermee is aangetoond dat àlle mensapen in het wild werktuigen gebruiken. Van gorilla's was dat tot nog toe alleen in dierentuinen gezien. Het ene vrouwtje steunde op een stok om door een diepe vijver te waden. Het andere dier steunde op een stok terwijl ze bladeren van de grond oppakte en verzamelde. Zij gebruikte de stok ook om een drassig stuk grond over te steken. Hoewel de twee bij verschillende groepen horen, denken de biologen dat ze de handigheid toch van elkaar geleerd kunnen hebben. De contacten tussen de groepen zijn intensief genoeg.