Frankrijk arresteert tweede man ETA

De Franse politie heeft gisteren Harriet Aguirre, de vermoedelijke tweede man van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, gearresteerd. Tijdens een inval in een woning in het Franse Aurillac werden nog twee andere verdachten opgepakt en werden wapens in beslag genomen.

De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, José Antonio Alonso, maakte de arrestatie bekend: ,,Dit is een zeer belangrijke operatie tegen de leiding van de militaire structuur van de terroristische organisatie.'' Hij benadrukte dat het ging om `dirigenten' en niet om een gewoon commando.

Madrid beschouwt Aguirre (26) als de rechterhand van de leider van de militaire tak van de ETA, Garikoitz Aspiazu, alias Cherokee. Aguirre wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord op loco-burgemeester Froilan Elespe van de Spaanse kustplaats Lasarte in 2001. In 2002 vluchtte hij naar Frankrijk.

Een van de twee andere arrestanten is Idoia Mendizabal (28). Zij zou verantwoordelijk zijn voor het versturen van bombrieven aan onder andere de Spaanse parlementariër Eduardo Madina in 2002. Die verloor daarbij zijn linkerarm.

De arrestatie van het drietal is volgens Madrid een gevoelige klap voor de ETA. Sinds Frankrijk en Spanje in september 2004 een samenwerkingsverdrag sloten, is een aantal belangrijke ETA-leden vastgezet. Zo werd vorig jaar in Frankrijk de politieke leider van de ETA, Mikel Albusi Iriarte, opgepakt.

In mei van dit jaar liet de Spaanse regering weten dat ze met de afscheidingsbeweging wilde praten, mits de ETA het gebruik van geweld zou staken. De groep reageerde op dit aanbod met een gedeeltelijk staakt-het-vuren. Twee bomontploffingen in de afgelopen tien dagen logenstraffen echter mediaspeculaties dat de regering al met de Basken in gesprek is.

In de vier decennia durende strijd heeft de ETA meer dan 850 mensen gedood.