Del Ponte ging in één week `om'

Jarenlang werkte Kroatië niet voldoende mee met het Joegoslavië-tribunaal om in aanmerking te komen voor onderhandelingen over toetreding tot de EU. Maar gisteren was ze er ineens, die noodzakelijke ,,volledige samenwerking'' met het tribunaal.

Tot voor kort bracht Carla Del Ponte, de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, steevast negatief verslag uit over Kroatië. Zeker, Zagreb leverde vele verdachten uit, Kroaten en Bosnische Kroaten en ook een Kosovaar in Kroatische dienst, maar die ene die ze zo graag wilde hebben, generaal Ante Gotovina, die kwam almaar niet naar Den Haag: de regering in Zagreb hield hardnekkig vol dat ze hem niet kon vinden, Del Ponte hield even hardnekkig vol dat de Kroaten hun best niet deden om hem te vinden. In maart zette de EU op basis van Del Ponte's oordeel de onderhandelingen met Kroatië in de ijskast.

Eind vorige maand nog beweerde Del Ponte in een vraaggesprek met een Britse krant dat Gotovina ondergedoken zit in een franciscaner klooster in Kroatië. Ze had daar – vergeefs – de Kroatische kerk en zelfs het Vaticaan over benaderd, en ze aarzelde niet de Kroatische katholieke kerk hardop te verwijten Gotovina te helpen.

Maar een week later was de toon opeens een beetje anders. Tijdens haar laatste bezoek aan Zagreb, vorige week vrijdag, zei Del Ponte ,,teleurgesteld'' te zijn, niet evenwel over het gebrek aan medewerking van Kroatië – al jaren de enige bron van haar teleurstelling – maar omdat het onderwerp van al haar bezoeken aan Kroatië steeds maar hetzelfde blijft: Gotovina. ,,De afgelopen weken en dagen heb ik een positieve ontwikkeling gezien'', aldus Del Ponte. Op die verrassende mededeling volgde een verzoek aan de media haar niets te vragen omdat ze verder niets wilde vertellen.

Gisteren ging ze om. Of: gisteren ging ze in het openbaar om. ,,Ja, het is de eerste keer dat we zeggen dat er sprake is van volledige medewerking [van Kroatië]'', aldus Del Ponte. De ,,ernstige tekortkomingen'' bij met name de Kroatische geheime dienst zijn volgens haar nu verleden tijd en er is nu ook een speciale aanklager voor oorlogsmisdaden, die heel goed samenwerkt met het tribunaal. ,,Sinds een paar weken doet Kroatië alles om Gotovina te lokaliseren en te arresteren'', zei ze gisteren.

En net zo min als op 30 september gaf Carla Del Ponte verdere details. Maar ze heeft wel, zei ze, ,,alle vertrouwen'' dat Gotovina ,,spoedig'' naar Den Haag wordt overgebracht.