De vloeiende bewegingen van de Aquaswing

Nog iedere dag krijgen fysiotherapeuten patiënten die hun arm- en schouderspieren veel te lang eenzijdig hebben belast. Wat te doen?

Duizenden ambtenaren, kantoorklerken en andere witteboordenwerkers beginnen de werkdag voor het koffieapparaat met de mantra: `Ik moet meer bewegen. Ik moet meer bewegen.' Ter ondersteuning wordt met een grimas van pijn de rug gestrekt, de schouders worden opgetrokken en na het pakken van de koffie sloffen de klagers weer terug naar hun wereld die stoel en bureau heet.

Wie drie keer op een dag een sprintje trekt naar de printer weet één ding zeker: van die activiteit zal hij geen repetitive strain injury (rsi) krijgen. Voor wie die sprintjes de enige `anstrengende' bezigheid op een dag vormen, geldt dat hij te weinig en te eenzijdig beweegt. Laten we het nog duidelijker zeggen: we praten over mensen met een gestaag atrofiërend bewegingsapparaat.

Het leven van zo'n minimaal bewegend persoon kan misschien lang duren, maar het zal zeker pijnlijk zijn. Al is de aandacht voor rsi in de media geluwd, volgens fysiotherapeuten is er nog steeds een aanwas van rsi-patiënten. Veel van de statisch levende mensen belanden na verloop van tijd bij de fysiotherapeut. Door hun immobiele leefwijze is niet alleen een chronische pijn in rug, nek en armen ontstaan, ook hun houding is steeds verkrampter geraakt. Want, zoals een van die fysiotherapeuten zegt: ,,De wortels van de armen zitten in de rug.'' En als de armen verdorren doen de wortels pijn en trekken zij de boom krom.

Speciaal voor deze mensen is door fysiotherapeuten de aquaswing ontwikkeld. De aquaswing moet rsi-patiënten weer leren de vastgeroeste schoudergordel los te maken. En met de schouders, de rug en uiteindelijk het hele lichaam. Maar het apparaat is ook geschikt voor mensen die willen voorkomen dat ze in een revalidatietraject terechtkomen en weer moeten leren anders te zitten en beter te bewegen.

De aquaswing is een cilindrische plastic zak, een soort slang, waarin je water moet gieten. In ontspannen staat hangt de waterzak aan twee `touwen'. De bedoeling is de slang zo in beweging te brengen dat het water er ruizend doorheen gutst. `Flowmotion' heet de beweging waarmee dit geluid wordt opgeroepen. Het `buikje' water loopt door de slang een beetje zoals een varkentje dat door een python is verzwolgen. Je kan het buikje met brede armzwaaien van hand tot hand gooien, je kan de slang in vloeiende bewegingen over je hoofd trekken of er over heen- en terugstappen. Ingewijden kennen tegen de negentig patronen.

Hier zit 'm een klein kneepje, de swing van de aquaswing moet je leren. Bij de aankoop van de aquaswing zit weliswaar een cd met oefeningen, maar een docent kan je vertellen wat je verkeerd doet. Een oefensessie bij de fysiotherapeut kost circa 25 euro. Wie door de bedrijfsarts naar de fysiotherapeut is doorgestuurd, krijgt van sommige zorgverzekeraars de swinglessen vergoed.

Voor de klein behuisden geldt eerst het porselein van de tv halen alvorens met swingen te beginnen. De bewegingen vergen enige ruimte. Op de cd staan korte filmpjes die de bewegingen handig in beeld brengen. Daags na de eerste oefeningen doen schouder- en armspieren zo lekker pijn, dat nu al een aquaswing verslaving is ontstaan.

Voor meer informatie: Basic Touch 020-4227678 en www.aquaswing.com

    • Hans Moll