`Dat God spijt kan hebben, is nieuw voor mij'

Aan Nederlandse moskeeën mogen van de Tweede Kamer alleen in Nederland geschoolde imams werken. De Amsterdamse VU heeft nu een imamopleiding.

`God kan alleen het goede willen', luidt de stelling tijdens het college deze maandagmiddag in een zaal van de Vrije Universiteit. ,,Ik vind deze stelling belangrijk'', zegt de Marokkaanse bachelorstudent Abdessamad Elamroui. ,,Het thema goed en kwaad komt in vele religies terug en men vraagt zich altijd af: als god almachtig en goed is, hoe kan het dan dat er kwaad is in de wereld?''

Elamroui is een van de veertig studenten, bachelor en master, die zich hebben ingeschreven voor de in september gestarte nieuwe imamopleiding (islamitische theologie) aan de VU in Amsterdam. Deze middag moet hij vanuit het christendom argumenten voor en tegen de stelling bedenken. ,,Voor mij als moslim was het niet gemakkelijk, wel leerzaam'', zegt hij na afloop van het college. ,,Dat God spijt kan hebben, is nieuw voor me; dat kennen we niet.''

Elamroui, die op 21-jarige leeftijd naar Nederland kwam en er nu vijftien jaar woont, vindt het van groot belang dat er een onafhankelijke imamopleiding is. ,,Sinds de moord op Van Gogh staat de wereld in Nederland op z'n kop'', zegt de student, die werkt bij een computerbedrijf. Er wordt een volkomen verkeerd beeld van de islam gegeven. Door Nederlanders, maar ook door Turkse of Marokkaanse jongeren. ,,Met deze opleiding krijg je als islamitisch theoloog een status om te kunnen praten, zonder meteen slachtoffer te worden van vooroordelen en misverstanden.''

Die misverstanden tussen de moslimgemeenschap en Nederlanders kwamen aan de oppervlakte na de aanslagen door moslimextremisten op New York (2001). Sindsdien groeide de behoefte in Nederland en andere Europese landen zelf `Europese' moslim-theologen op te leiden. Waren het niet enkele radicale imams zoals Abu Hamza in Londen of Yahia Cherif in Brest, die met hun extremistische interpretatie van de koran jonge moslims aanzetten tot de djihad? Ook uitspraken van imams zoals El Moumni uit Rotterdam, die homoseksualiteit een besmettelijke ziekte noemde, wezen erop dat het met de integratie zo soepel niet liep. De meeste imams in Nederland zijn in Turkije, Marokko of Syrië opgeleid, spreken geen of gebrekkig Nederlands en kennen de Nederlandse normen en waarden niet. Dus besloot de Tweede Kamer dat voortaan in de 420 moskeeën alleen nog in Nederland geschoolde imams mochten opereren en zo werd het voornemen dat bij de VU al langer bestond nieuw leven ingeblazen.

De coördinator van de opleiding, Henk Vroom, noemt de belangstelling voor de door de overheid gesubsidieerde opleiding verrassend groot. Zeker 180 belangstellingen hebben zich in drie maanden aangemeld. Een onafhankelijke toetsingscommissie, die keek naar vooropleiding en motivatie, koos er veertig uit. De islamopleiding wil studenten uitdagen om de eigen traditie en andere geloven kritisch te benaderen. ,,Wat ze geloven, moeten ze zelf weten'', zegt Vroom, ,,maar ze moeten er wel over nadenken''.

Elamroui vóelt zich uitgedaagd. ,,Veel Marokkaanse of Turkse jongeren die in Nederland zijn geboren kennen de islam niet, noch het christendom. Ze halen hun informatie over de islam alleen van internet. Ze kennen geen arabisch, vertalen woorden verkeerd. Dat leidt tot grote miscommunicatie met Nederlanders.''

    • Michèle de Waard