Consument kan andere verzekeraar kiezen

Achmea-verzekerden uit Den Helder met oog-, knie- en heupklachten kunnen voor operatieve behandelingen niet meer terecht in hun plaatselijke ziekenhuis, maar worden daarvoor door hun zorgverzekeraar verwezen naar het Medisch Centrum Alkmaar en het Westfries Gasthuis te Hoorn. Niet ,,30 kilometer verderop'', zoals staat in de inleiding tot het interview met CTG-voorzitter Frank de Grave (22 september) staat vermeld, maar respectievelijk ruim 40 en ruim 50 kilometer. Anders dan De Grave suggereert, heeft de consument echter niet slechts de keuze tussen `bewegen' of `bijbetalen'. Hij kan namelijk ook kiezen voor een andere zorgverzekeraar, een verzekeraar die de `cliënten' in zijn woonplaats beter bedient. Ook dát is `marktwerking in de gezondheidszorg'.

    • P.C. Dijkgraaf