Vechtpartij en verbale strijd over dopingstraf

De honkbalploeg van Neptunes mag zich opnieuw de beste van Nederland noemen. De Holland Series tegen HCAW werden overschaduwd door een dopingaffaire en een vechtpartij.

Het waren al geen bevriende honkbalclubs, maar de relatie tussen Neptunus uit Rotterdam en het Bussumse HCAW is tijdens de Holland Series de finale van de play-offs om de Nederlandse titel op een dieptepunt beland. Oorzaak was de dopingrel rond HCAW-speler Ralph Milliard. Door opschorting van zijn voorlopige schorsing stond de korte stop vorig weekeinde bij de eerste twee duels gewoon op het veld. Neptunes werd desondanks voor de zevende keer op rij kampioen.

De ergernis bij Neptunes over Milliards aanwezigheid bij die duels was groot. De Rotterdamse club speelde de eerste twee wedstrijden onder protest.

Vechtpartijen tijdens en na afloop van de derde wedstrijd, waarin Milliard ontbrak vanwege een alsnog opgelegde schorsing van acht maanden, verziekten de sfeer nog meer. Spelers gingen met elkaar op de vuist, wegens `geraakt werpen' tussen HCAW-pitcher Nick Stuifbergen en Melfried Comenencia. Na afloop liepen de gemoederen wederom hoog op. Bij een opstootje kreeg Ferenc Jongejan klappen van HCAW-er Rodney Michel.

,,Schandalig om na afloop van een wedstrijd iemand op te wachten én schandalig dat Michel vandaag heeft gespeeld'', zei teammanager Jan van der Sande van Neptunus zaterdag na de beslissende 3-0 zege in de vierde wedstrijd, waarmee de eindstand in de Holland Series op 3-1 kwam. ,,Wij hebben onder protest gespeeld, omdat de honkbalbond volgens ons niet gerechtigd is een straf op te schorten. Wij waren het zat. De commissie van beroep noemen wij bij Neptunes gekscherend de commissie van strafvermindering. Er is geen enkele lijn in de uitspraken te ontdekken.''

Van der Sande vindt dat alle heisa de finalereeks heeft overschaduwd. ,,Wij leveren met de zevende titel op rij een fantastische prestatie, maar er wordt alleen over de affaires gepraat.''

In hoeverre hebben de tumultueus verlopen Holland Series de relatie tussen de clubs verslechterd? ,,Wij hebben geen verhouding met HCAW'', antwoordde Van der Sande resoluut, alvorens zich onder de feestende spelers te mengen.

Een van hen was pitcher Rob Cordemans, startend werper in het eerste (1-0 verlies) en derde duel (5-1 winst). Hij vindt dat de incidenten onnodig voortwoekerden. ,,We zijn weliswaar stevige concurrenten, maar na de wedstrijd moet je incidenten laten rusten.''

Tot zijn tevredenheid constateerde de werper van het Nederlands team dat collega-international Diegomar Markwell de zaak in defensief opzicht moeiteloos `dicht' had gehouden.

Derhalve bleef de homerun in de eerste inning van Percy Isenia, die daarmee twee ploeggenoten over de thuisplaat sloeg (3-0), het hoogtepunt. Na de genadeklap van Isenia wekten de spelers van HCAW niet meer de indruk nog in hun kansen te geloven.

Hoewel zijn team wederom het onderspit had gedolven tegen het in de hoofdklasse oppermachtige Neptunus, was HCAW-manager Ron Jaarsma trots op zijn spelers. ,,De affaire Milliard heeft veel druk op de finale gelegd.'' Het protest van Neptunus tegen de door Jaarsma met succes bepleite opschorting van Milliards schorsing, deed hij cynisch af met: ,,Dat siert hen.'' Over de onderlinge verhoudingen tussen beide clubs was hij kort: ,,Op bestuurlijk niveau bestaat er geen wederzijds respect.''

Jaarsma beweerde niet gefrustreerd te zijn na de zoveelste afstraffing door Neptunus. Fijntjes wees hij op de gewonnen halve finale in de Europa Cup I tegen Neptunus. ,,Ik ben er trots op dat we dit seizoen twee finales gehaald hebben, terwijl we bij het begin afgeschreven werden. Aan de vechtpartijen van donderdag wilde Jaarsma geen woorden vuil maken. ,,Het is bij beide partijen geëscaleerd. Zowel Jongejan als Michel had schuld. Jongejan heeft Michel op een schandalige wijze geprovoceerd. Ik heb geen moment overwogen Michel vandaag buiten de ploeg te laten. Het incident wordt overdreven; er is niemand knock-out geslagen.''

Jaarsma heeft zijn sterspeler Milliard in diens dopingzaak onvoorwaardelijk gesteund. En dat de geschorste speler voor aanvang van het laatste duel op het veld doodleuk een balletje stond te gooien met zijn ploeggenoten, vond Jaarsma begrijpelijk. ,,Wat Neptunus daarvan vindt, vind ik niet relevant. Het is toegestaan. Milliard wilde bij het team zijn. Moet je hem dat ontnemen? Honkbal is zijn lust en zijn leven. Met de schorsing is hij al genoeg gestraft.''

Milliard gaat niet in beroep tegen de straf van acht maanden. Jaarsma daarover: ,,Als je een stof in je urine hebt die op de lijst met verboden middelen staat, is het dopingreglement onverbiddelijk. Dan moet je niet zeuren. We vragen niet om een uitzonderingspositie.'' De opschorting van de schorsing door de beroepscommissie vond Jaarsma ,,volkomen terecht''. ,,Hoor en wederhoor moet toegepast worden voordat een schorsing wordt opgelegd.''

Als verzachtende omstandigheid voor doping noemt Jaarsma de schouderblessure van Milliard, waarvoor hij afgelopen zomer pijnstillers nam. ,,Misschien zit daar iets in. Het was naïef van Milliard om het medicijn niet door een arts te laten controlen op verboden stoffen.''

    • Pieter de Vries