Van Basten past `methode Michels' toe

Marco van Basten toverde een grijns op zijn gezicht en herinnerde iedereen op de persconferentie er fijntjes aan dat hij Johan Cruijff ook nog altijd als klankbord heeft. Was het hem te doen om het woord `klankbord', dat hij wellicht erg grappig vond? Of deed hij schamper over de constructie die van tevoren is afgesproken? Of moesten wij een direct verband leggen tussen Cruijff en Van Bastens genadeloze aanpak inzake Mark van Bommel die hij maar niet wil toelaten tot de selectie van het Nederlands elftal en een mindere grootheid als George Boateng bijvoorbeeld wel? Mogelijk heeft Van Basten al lang van Cruijff gehoord dat Mark van Bommel door de Catalaanse trots voor de breedte is aangetrokken. En in reserves ga je voor het WK niet te veel investeren. Zeker niet als het een persoonlijkheid betreft die bij PSV gewend was als aanvoerder de lakens uit te delen. Hij zou de pikorde wel eens kunnen verstoren. Van Bommel had in Wenen al eens een akkefietje met Edgar Davids, die wél mag terugkeren. Van Basten kleineert de middenvelder volgens de `methode Michels'; hij noemt hem `Bommel', zoals `de Generaal' het altijd over Han van Breukelen had in plaats van Hans.

De zaak-Van Bommel maakt de vraag actueel in hoeverre de invloed van Cruijff reikt in het selectiebeleid van Van Basten. Natuurlijk, de bondscoach neemt onwrikbare standpunten in en zal zich door niemand laten leiden, zelfs door `de Verlosser' niet. Toch kunnen bepaalde opmerkingen of informatie van de voormalige nummer 14 Van Basten aan het denken zetten. Cruijff heeft een verleden met PSV'ers. In 1975 verlieten doelman Jan van Beveren en Willy van der Kuijlen het trainingskamp van Oranje voor de interland tegen Polen. Zij hadden kritiek geuit op Cruijff die in de uitwedstrijd ervoor, tegen hetzelfde land, een dag later mocht arriveren uit Barcelona. De bom barstte pas echt toen bondscoach George Knobel de training stillegde om Cruijff en zijn ploeggenoot Johan Neeskens te verwelkomen.

Dit soort politiek kan soms een rol spelen bij het samenstellen van een lijstje namen. Of gaat het Van Basten tóch om de momenten dat Van Bommel zijn directe opponent liet lopen? Zoals recent tegen Udinese, waarbij tevens bleek dat de bondscoach zich goed had laten informeren.

    • Erik Oudshoorn