Vacature bij CDA

Het wordt spannend deze maand bij de PvdA. Liefst vijf kandidaten hebben zich aangemeld om scheidend partijvoorzitter Ruud Koole op te volgen. De kandidaten gaan in speciale debatten met elkaar in discussie. Tussen 19 en 30 oktober beslissen de leden.

Ook de leden van het CDA mogen komend voorjaar een partijvoorzitter kiezen. Er is voorlopig één kandidaat: de huidige voorzitter. Tot dit weekend konden zich kandidaten aanmelden, maar dat is buiten Marja van Bijsterveldt niet gebeurd.

,,We hebben toch actief geworven'', zegt een woordvoerder van het partijbureau. ,,Maar het heeft allemaal niets opgeleverd.''

Sinds 2002 kunnen de leden van het CDA hun eigen voorzitter kiezen. Destijds leidde dat tot een strijd tussen Van Bijsterveldt toen nog burgemeester van Schipluiden en het onbekende partijlid Jan Krapels. Het CDA heeft nog hoop op een tegenkandiaat. De vertrouwenscommissie kan formeel nog een tegenkandidaat aanwijzen.