Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. De KNVB heeft een wereldprimeur: de Jeugd G-competitie, voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte voetballers tussen 6 en 18 jaar. In totaal doen 32 teams mee. Twee Vandaag was bij de aftrap. Nederland 2, 17.59-18.50 uur.

Netwerk. Vanavond aandacht voor alleenstaande minderjarige asielzoekers die vaak ernstige psychische problemen hebben. Slechts een klein gedeelte wordt geholpen. Netwerk portretteert twee Congolese vluchtelingen. Ook een verslag van de reünie van de Anti-Revolutionaire Partij, die 25 jaar geleden opging in het CDA. Nederland 1, 20.30-21.10 uur.

Nova. Verslag uit Ceuta, de Spaanse enclave in Marokko, dat afgelopen week het tafereel was van een aantal bloedige bestormingen door wanhopige Afrikaanse vluchtelingen. Daarnaast maakt Nova een portet van minister Hans Hoogervorst (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Is zijn plan voor de nieuwe zorgverzekering een slimme zet van een politieke ziener of neemt Hoogervorst juist onverantwoorde risico's voor zijn politieke carrière? Nederland 3, 22.20-23.00 uur.

DOCUMENTAIRE

Stories: Het laatste maal. Het Texaanse stadje Huntsville staat bekend om het grote aantal terdoodveroordeelde criminelen (enkele tientallen) die er terechtgesteld worden. Deze documentaire op Canvas brengt in beeld hoe het slaperige Huntsville in feite leeft van de dood, mede dankzij het goedbezochte gevangenismuseum. Canvas, 21.00-21.50 uur.

NCRV Document: De lessen van Tülay, Bahar en Naima. Zie het artikel op pagina 18 van deze krant. Nederland 1, 23.05-0.00 uur.

Kansloos tegen de AIVD. Zembla besteedt aandacht aan de ambtsberichten van de AIVD, die vaak directe aanleiding zijn voor de antiterrorismemaatregelen die justitie neemt. Zembla onderzoekt de gevallen waarin mensen onschuldig achter de tralies belanden. Nederland 21.10

Sex Sense. Deze serie van Discovery doet onderzoek naar seksuele mysteries en mythes. Dat gebeurt niet altijd even diepgaand, maar is wel smaakvol en vermakelijk in beeld gebracht. De aflevering waarin een Amerikaan met een pony-fetish achtereenvolgens draf, galop en volle galop demonstreerde, was zelfs hilarisch. De twee afleveringen die vanavond – achter elkaar – worden uitgezonden, heten First dates en Pleasure and pain. Discovery, 23.00 en 23.30 uur.

KUNST

NPS Klassiek: Tan Dun - Rediscovering The Map. De Chinese componist Tan Dun is in het kader van de China-weken in Nederland om `The Map' te dirigeren. NPS Klassiek presenteert het verslag van Duns reis door zijn geboortestreek Hunan.

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. In de Talpa-studio hebben Frits Barend en Henk van Dorp te gast actrice Halina Reijn. Het gesprek gaat onder meer over haar debuutroman Prinsesje Nooitgenoeg die vandaag verschijnt. Talpa, 22.35 uur-23.50 uur.

How euro are you? Hoe denken de Britten over Europa en de euro? Daarover gaat dit praatprogramma met Andrew Marr en Dara O'Briain. BBC 2, 22.00-23.30 uur.

CONSUMENT

Radar. Dit consumentenprogramma besteedt vanavond aandacht aan de autoruiten van Seat, Skoda en Volkswagen. Die zakken zo vaak spontaan naar beneden dat sprake lijkt van een fabricagefout, denkt Radar. Ook aandacht voor telecomdienst Scarlet (die van Beau). Het regent klachten, aldus het TROS-programma, maar Scarlet blijft onverbeterlijk. Nederland 2, 20.30-21.05 uur.

AMUSEMENT

Echte liefde (is te regelen). Deze serie biedt een kijkje in de keuken van een Nederlands relatiebureau. Hoe vergaat het de singles bij hun eerste afspraak? Het bedrijf wordt geleid door de blondines Patricia en Desiree, die ook in hun privé-leven door de RTL-camera's gevolgd worden. RTL5, 21.00-21.30 uur.

Try before you die. Politici krabden zich achter de oren toen ze hoorden dat voor de camera drugs zouden worden gebruikt in dit BNN-programma. Maar het hoeft niet allemaal `wreed' en `vet hard' te zijn wat je gedaan moet hebben in je leven, vindt BNN. Weliswaar speelt presentator Filemon in deze aflevering mee in een pornofilm, Katja Schuurman steekt de handen uit de mouwen in een weeshuis. BNN, 21.40-22.25 uur.

SPORT

Voetbal WK tot 17 jaar. Eurosport zendt de finale tussen Mexico en Brazilië, die vannacht plaatsvond in Peru, nog een keer in zijn geheel uit. Het Nederlandse voetbalteam werd uiteindelijk derde. Saillant detail: de wedstrijdballen die bij dit jeugd-WK gebruikt worden, zijn voorzien van een speciale chip. Die geeft aan of de bal de doellijn is gepasseerd, zodat scheidsrechters kunnen terugvallen op betrouwbare 'goalline technology' als ze hun eigen ogen niet geloven. Eurosport, 18.30 uur

DIGITALE KANALEN

Amateurbeelden aanslag Bali. Diverse websites tonen de amateurbeelden die een toerist maakte van een van de aanslagen op het Indonesische eiland Bali. De vermoedelijke zelfmoordterrorist loopt door een restaurant en een paar tellen later gaat de bom af:

edition.cnn.com/video/

Nederlands ooggetuige. NOS Journaal 24, het digitale kanaal van de publieke omroep met non-stop nieuws, heeft een interview met een Nederlandse ooggetuige van een van de aanslagen op Bali: www.journaal24.nl.