Televisie Overige Films

.The Pianist (Roman Polanski, 2002, Fr/Dld/Polen/GB). Bijna vrij van retoriek verfilmde Roman Polanski het autobiografische relaas Dood van een stad van Wladyslaw Szpilman, een Poolse pianist die aan de Holocaust ontsnapte en zijn familie zag verdwijnen naar het getto van Warschau en vernietigingskamp Treblinka. Szpilman neemt alle gruwelijkheden ogenschijnlijk onbewogen waar, waardoor de emotionele betrokkenheid op afstand blijft. ARD, 20.15-22.40u.

Shanghai Knights (David Dobkin, 2003, VS, GB, Tsjechië). In het komische vervolg op Shanghai Noon komen Jackie Chan en Owen Wilson terecht in Victoriaans Londen, waar ze worden bijgestaan door Arthur Conan Doyle, ze Koningin Victoria ontmoeten en een potje martial arts op Jack the Ripper loslaten. Chan, getypeerd als de zwijgende en vechtende oosterling, brengt een ode aan de komiek Harold Lloyd door in een scène te gaan hangen aan de wijzers van de Big Ben – een verwijzing naar Safety Last! (1923). SBS6, 20.30-22.30u.

Return to Me (Bonnie Hunt, 2000, VS). De uit The X-Files bekende acteur David Duchovny (Fox Mulder) probeert ook door te breken in speelfilms, wat maar niet echt wil lukken. In de romantische komedie Return to Me is hij een architect die zijn vrouw verliest. Haar hart wordt getransplanteerd en komt terecht bij Minnie Driver, naar wie hij zich vervolgens op vreemde wijze aangetrokken voelt. Een beetje romantische komedie kan het niet stellen zonder door oude crooners gezongen liedjes, in dit geval Dean Martin met Return to Me. Net5, 20.30-22.40u.

La ville est tranquille (Robert Guédiguian, 2000, Fr.). Cineast Robert Guédiguian maakt zijn films altijd in de havenstad Marseille. Zijn vrouw Ariane Ascaride speelt zoals altijd de hoofdrol. Zij moet het hoofd boven water houden temidden van een alcoholische echtgenoot, een verslaafde dochter en een baby. De film ademt nostalgie naar het oude Frankrijk, toen het leven nog eenvoudig was. Arte, 0.15-2.25u.