Televisie Film van de dag

Je moet precies op tijd komen, anders ben je te vroeg of te laat. Deze Cruijffiaanse waarheid is ook van toepassing op de bioscoop. Waarom werd Good Bye Lenin! een wereldsucces en heeft buiten Duitsland nauwelijks iemand van Berlin is in Germany gehoord? Good Bye Lenin! (Wolfgang Becker) is uit 2003, Berlin is in Germany is uit 2001. Het zijn romantische komedies die zich in het voormalig Oost-Duitsland afspelen en gebruik maken van een sinds de Duitse hereniging in 1990 smeulend ongenoegen in het Oosten, ook wel Ostalgie wordt genoemd. Martin leidt in Berlin is in Germany aan Ostalgie. Hij heeft elf jaar in de gevangenis gezeten als hij buiten komt hebben de straten nieuwe namen, is zijn vrouw ervandoor met een ander en moet hij zijn tienjarige zoontje nog voor het eerst ontmoeten. Debuterend regisseur Hannes Stöhr maakte er een mooie en subtiele tragikomedie van met een fijne hoofdrol voor Jörg Schüttauf.

Berlin is in Germany, ZDF, 23.45-01.20