Teddy Riley met een erg slordige egotrip

Het duurt wel heel lang voordat muziekproducent Teddy Riley, een van de belangrijkste grondleggers van de moderne r&b, zijn groep Guy het podium oproept. Nadat hij ruim drie kwartier optrad met Blackstreet, de groep die hij na Guy oprichtte, begint Riley eerst eindeloos met het publiek te praten. Hij laat nummers horen die hij produceerde, zoals voor Michael Jackson, en zingt met zijn schorre stem soms een stukje mee.

Dan lijkt het moment daar voor de spectaculaire tweede helft van deze nostalgische r&b-avond. De dj zet een plaatje van Guy op, de spanning stijgt. Eindelijk kunnen de andere leden van Guy het podium opkomen; de toonaangevende r&b-act die al zolang niet meer optrad. Maar het is een onbekende zanger die uit de coulissen het podium oploopt. Riley steekt een vaag relaas af over `de regering' die niet zou willen dat zangers Aaron en Damion Hall van Guy er bij zouden zijn, en benadrukt dat de organisator van het concert het nieuwe Global Music Entertainment van oud-voetballer Winston Bogarde niets te verwijten valt. Het eerste boegeroep begint.

Nog bonter maakt Riley het wanneer hij als goedmakertje vertelt dat de onbekende zanger die zojuist naast hem is komen staan, wat liedjes van Guy zal gaan zingen. Enthousiast roept hij dat de redelijk gevulde zaal meer geluid moet maken, want het is belangrijk om jullie lokale artiesten te steunen! De `lokale artiest' bedankt het Amsterdamse publiek schuchter en vertelt dat hij uit Londen komt. Het publiek steekt de eerste middelvingers de lucht in.

Voor de oudere broers en zussen van de urban generatie, die Riley nog kennen uit de periode eind jaren tachtig, begin jaren negentig waarin hij met zijn New Jack Swing een blauwdruk neerzette voor de door zware hiphopbeats en zoete melodieën gedomineerde moderne r&b, is het leuk om de hits van toen nog eens te horen.

Riley is nog steeds een virtuoos op de vocoder, waarbij hij zijn stem door een synthesizer haalt en met de toetsen de melodielijn bepaalt. En de flinke begeleidingsband komt met met strakke, funky ritmes.

Maar zodra hij achter de vocoder vandaan stapt, is de grensverleggende producer een matige vocalist die wel wat eerbiediger met zijn eigen muzikale nalatenschap zou mogen omspringen.

Concert: Teddy Riley en Blackstreet. Gehoord: 1/10, HMH Amsterdam.

    • Saul van Stapele