Robin Nelisse stelt Rotterdamse vrienden teleur

Een geboren Rotterdammer uit Zuid heeft Feyenoord gisteren de eerste competitienederlaag bezorgd. Robin Nelisse scoorde drie keer voor FC Utrecht, dat de zwakte bij de tegenstander blootlegde en voor het eerst sinds 1997 voor eigen publiek van Feyenoord won.

`Vroeg storen en fel op de man zitten' is het juiste recept tegen het team van trainer Erwin Koeman dat zich net als in het verloren UEFA-Cupduel tegen Rapid Boekarest geen raad wist met de agressieve speelwijze van de thuisploeg. Drie dagen na de uitschakeling op de Europese voetbalvelden volgde het eerste puntenverlies in de eredivisie.

,,Wij zijn geen topploeg'', erkende de verliezende trainer na afloop. ,,Maar ik ga niet alles zwart kijken en spreek ook niet van een crisis. We vergeten andere middelen aan te spreken, zodra het even tegen zit. Poetsen dus'', sprak Koeman die een serie grove overtredingen van sommige Feyenoorders vergoelijkte. ,,Die agressie had ik liever aan het begin van de wedstrijd gezien.''

De gele kaarten voor Ono, Bosschaart, Castelen, Greene en Paauwe kwamen voort uit ,,verkeerde frustratie'', meende Koeman. Ze hadden volgens de regels van het spel met een rode kaart bestraft kunnen worden. Arbiter Vink toonde zich clement (of onoplettend?) en bespaarde Feyenoord een nog grotere afgang. Aan de andere kant was hij minder tolerant, toen hij halverwege de tweede helft Tiendalli van het veld stuurde na een overtreding op de doorgebroken Kalou.

Feyenoord kon niet profiteren van de numerieke meerderheid en verdiende de 3-1 nederlaag ten volle, hoewel Koeman een ander wedstrijdbeeld had gezien. ,,We hebben drie punten weggegeven'', wist de coach die voorlopig geen beroep wenst te doen op de Egyptenaar Ghaly. De talentvolle middenvelder werd in Boekarest tot zondebok uitgeroepen, na zijn werkweigering bij balverlies. Koeman: ,,Ik schrijf Ghaly nog niet af, maar hij begrijpt niet hoe wij denken in Nederland en ik heb er een zwaar hoofd in dat hij het oppakt.''

Ghaly werd onopvallend vervangen door de jonge Canadees De Guzman, die nadrukkelijk in de schaduw speelde van de ervaren Nelisse. Hij voetbalde eind vorige eeuw twee jaar voor Feyenoord, maar was niet goed genoeg voor de nationale top. Via Cambuur en AZ belandde hij deze zomer bij FC Utrecht, waar hij tot gisteren geen doelpunt wist te maken. In een uitverkochte Galgenwaard scoorde hij drie keer tegen de onttroonde koploper Feyenoord en bezorgde hij zijn Rotterdamse vrienden een ambivalente middag.

,,Ik kreeg al een paar sms'jes van kennissen die niet zo blij waren'', verklaarde de 27-jarige matchwinnaar na afloop van de derde opeenvolgende competitiezege van FC Utrecht. ,,Ik heb veel vrienden in Rotterdam, misschien kan ik vanavond beter binnen blijven. Ik voel me nog steeds Feyenoorder, dat van iedereen mag winnen behalve van FC Utrecht.''

Nelisse trok verstandig genoeg geen lange neus naar zijn voormalige werkgever, die hem in 1999 van de hand deed. De lange, donkere midvoor had bijna nooit een basisplaats bij Feyenoord, dat toen nog kon beschikken over de Argentijnse spits Cruz. Nelisse verhuisde vrijwillig naar Leeuwarden, waar hij bij Cambuur in de schaduw van de topclubs aan zijn zelfvertrouwen werkte. De goaltjesdief bij de jeugd kwam als huurling in Friesland weer aan scoren toe en werd beloond met een transfer naar AZ.

In Alkmaar was hij in zijn eerste speeljaren zeker van een basisplaats, maar naarmate de provincieclub zich steeds meer naast de traditionele topdrie schaarde, werd Nelisse tot pinchhitter gedegradeerd. Weer waren er centrumspitsen beter dan hij en op de vleugels komt hij snelheid en behendigheid tekort.

Hij besloot halverwege vorig seizoen al AZ te gaan verlaten, uit onvrede over zijn reserverol. Bij FC Utrecht stelde hij aanvankelijk teleur, maar tegen Feyenoord deed hij waarvoor hij was aangetrokken. ,,Ik ben altijd rustig gebleven, in de voetballerij is alles mogelijk, dus die goals moesten een keer vallen'', verklaarde hij zijn stoïcijnse houding in de voorbije weken.

Nelisse onderstreepte zijn groeiende vorm met drie treffers. Al na zeven minuten was hij trefzeker met een volley in vrijstaande positie. Hij ontkende Bosschaart – geen schim van de speler die bij FC Utrecht bijna wekelijks uitblonk – in diens rug te hebben geduwd. Hij stond gewoon op het juiste moment op de goede plek, zoals het een veelscorende spits betaamt. Vlak voor rust raakte hij even groggy, toen hij een hard ingeschoten bal vol in het gezicht kreeg. Geheel genezen keerde hij na de pauze terug op het veld.

Na de gelijkmaker van Feyenoord – een eigen doelpunt van de verder foutloos tegen Kuijt spelende mandekker Keller – bekroonde Nelisse zijn uitblinkersrol met nog twee treffers. Eerst profiteerde hij van een dubbele keepersfout van Lodewijks. De doelman van Feyenoord schoot de bal verkeerd uit en stond daarna op het verkeerde been toen Greene een mislukt schot van Nelisse van richting veranderde. De doelpuntenmaker gaf later toe dat hij niet meer geloofde in de goede afloop. ,,Ik wilde me al omdraaien, tot ik zag dat Lodewijks in de fout ging.''

Binnen een paar minuten maakte Nelisse ook de derde treffer voor FC Utrecht, door uit een hoekschop een teruggekopte bal van Zomers met zijn lange manen in het Rotterdamse doel te knikken. FC Utrecht bleef de bovenliggende partij, ondanks de rode kaart voor Tiendalli. De Fransman Fortuné zorgde bijna nog voor 4-1; zijn bekeken boogbal raakte de paal. Het slotoffensief van Feyenoord sorteerde geen effect, waarna Nelisse op de schouders ging en complimenten kreeg van zijn oud-ploeggenoten. ,,Natuurlijk scoor ik liever tegen Ajax, maar ik moet gewoon mijn werk doen'', sprak hij bescheiden.

FC Utrecht

3

Feyenoord

1

Ruststand 1-1. 7. Nelisse 1-0, 39. Keller (e.d.) 1-1, 49. Nelisse 2-1, 51. Nelisse 3-1. Schds: Vink. Tsch: 20.041. Rode kaart: Tiendalli (FC Utrecht). Gele kaart: De Jong (FC Utrecht), Ono, Castelen, Greene, Bosschaart, Paauwe (Feyenoord).

    • Jaap Bloembergen