President Servië is boos op de regering

Het is moeilijk in de Servische politiek leiders te vinden die het een tijdje met elkaar eens blijven. Boze verwijten domineren het politieke leven.

Nu is president Boris Tadić heel boos op de regering van premier Vojislav Koštunica. Aanleiding voor de presidentiële boosheid was de arrestatie, vorige week woensdag, van oud-minister van Justitie Vladan Batić.

Batić, minister van 2001 tot 2003 werd opgepakt omdat hij volgens de openbare aanklager in strijd met de wet opdracht heeft gegeven tot de vrijlating van een van de verdachten van de moord op premier Zoran Djindjić in maart 2003. Hij zou de regels hebben overtreden en zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik. Batić werd na 48 uur vrijgelaten na een verhoor door de openbare aanklager. Die heeft gezegd de oud-minister – leider van de oppositionele christen-democraten – niet te zullen vervolgen.

President Tadić, die lid is van de eveneens oppositionele Democratische Partij, schreef gisteren Batić een brief met een verzoek om details van zijn ,,onwettige arrestatie''. Hij eiste ook opheldering van de regering over de redenen voor de aanhouding van oudminister Batić. ,,De arrestatie, zonder gegronde redenen, komt neer op een schending van de rechten van de mens en de burger en brengt de staat ernstige morele, politieke en materiële schade toe'', aldus de president. De regering, zei hij, moet zich verantwoorden, want het publiek, ,,maakt zich zorgen over de vervolging van politieke tegenstanders'', opheldering geven.

Batić zelf zei vrijdagavond dat hij een slachtoffer is van ,,politieke vervolging'' door de regering wegens zijn kritiek op ministers die betrokken zouden zijn bij corruptiezaken.