Politie zoekt identiteit van daders aanslagen op Bali

De Indonesische politie heeft foto's vrijgegeven van de hoofden van de drie omgekomen verdachten van de bomaanslagen op het eiland Bali. Met de publicatie hoopt de politie de daders te kunnen identificeren. Bij drie bomaanslagen vielen zaterdag 25 doden en raakten meer dan 120 mensen gewond.

Zaterdagavond rond acht uur lokale tijd ontploften kort achter elkaar bommen in twee restaurants in het toeristische plaatsje Jimbaran en één in een restaurant in het enkele kilometers verder gelegen Kuta. Rond die tijd waren alle restaurants vol met dinerende toeristen. Onder de doden, die inmiddels bijna allemaal zijn geïdentificeerd, zijn een Australische en een Amerikaanse toerist.

De politie gaat uit van zelfmoordaanslagen, omdat van drie lichamen de hoofden en benen zijn gevonden, maar de rompen ontbreken. Dat zou er volgens politiecommissaris Mbai op duiden dat de drie mannen gordels met explosieven rond hun middel droegen.

Vijf niet afgegane explosieven die in de restaurants gevonden zijn, moeten de politie forensische informatie verschaffen. Ook onderzoekt de politie videobeelden waarop te zien is hoe een man snel langs tafeltjes met dinerende toeristen loopt, zijn rugzak aanraakt en rechttrekt en dan uit beeld verdwijnt. Twee seconden later had de explosie plaats.

Niemand heeft de aanslagen opgeëist, maar veiligheidsexperts verdachten onmiddellijk de extremistische groepering Jemaah Islamiyah (JI), waarvan vermoed wordt dat zij is gelieerd aan het terreurnetwerk Al-Qaeda. Leden van JI zijn veroordeeld voor de zelfmoordaanslag op twee discotheken op Bali in oktober 2002, waarbij 202 doden vielen. Ook is JI verantwoordelijk gehouden voor elf doden als gevolg van een autobom op de Australische ambassade in Jakarta vorig jaar en een aanslag voor een hotel, ook in de hoofdstad, waarbij twaalf doden vielen.

Experts denken dat Jemaah Islamiyah de recente aanslagen heeft gepleegd om het signaal af te geven dat grote aantallen arrestaties van JI-leden in Indonesië, Maleisië, Singapore en de Filippijnen de afgelopen jaren het netwerk niet verslagen hebben.

In verband met de aanslagen is de speurtocht naar twee vermoedelijk aan Al-Qaeda verbonden Maleisiërs, Azahari bin Husin en Noordin Mohamed Top, uitgebreid. Van hen wordt gedacht dat zij het brein vormen achter de aanslagen op de Australische ambassade. Ze zouden zich schuilhouden in Indonesië. Azahari, voormalig natuurkundeleraar, zou een expert zijn in het maken van bommen, Noordin een van de belangrijkste ledenwervers van JI. Een derde kopstuk dat de aanslagen uitgedacht kan hebben is de vermoedelijke leider van het netwerk, een man die bekend is als Aris Sumarsono. President Susilo Bambang Yudhoyono, die gisteren Bali bezocht, noemt het te vroeg om schuldigen aan te wijzen. ,,Dit is duidelijk een terroristische daad'', zei hij. ,,We zullen de daders vinden en straffen.''

Bommen: pagina 4