Nederlander eet, praat en belt voor tv

Meer dan driekwart van de Nederlanders zit elke dag voor de televisie. Zij kijken gemiddeld twee tot drie uur per dag, maar doen dat niet erg gecontreerd: de Nederlandse kijker praat, belt en eet voor de tv.

Dat blijkt uit het onderzoek Voor de buis in Nederland dat vanmiddag in Den Haag zou worden gepresenteerd. Telecombedrijf KPN en onderzoeksbureau TNS Nipo hebben het kijkgedrag in Nederland onderzocht. Ruim 38.000 mensen ouder dan veertien jaar hebben tussen 22 augustus en 5 september een lijst met vragen over hun kijkgedrag ingevuld op de website www.voordebuis.nl.

Een derde van de kijkers blijft thuis voor hun favoriete programma, aldus het rapport. Weinig mensen kijken echter gericht naar een uitzending. Ruim de helft van de kijkers voert een gesprek tijdens het televisie kijken. Ook bellen zij ondertussen, ze sturen sms-jes of ze werken op de pc. Zelf bellen mag wel, maar gebeld worden is de grootste ergernis tijdens het tv-kijken. Een kwart van de Nederlandse kijkers houdt de televisie aan tijdens het avondeten; 12 procent van de ondervraagden eet altijd bij de tv.

KPN wil graag weten hoe Nederlanders televisie kijken, want het telecombedrijf biedt sinds een jaar zelf digitale televisie aan als alternatief voor kabeltv. Volgende week breidt KPN zijn aanbod uit met een zogeheten personal video recorder (PVR). Met deze digitale videorecorder kunnen kijkers onder meer een uitzending pauzerenen terugspoelen. Zo hoeft de tv-kijker niks meer te missen, bijvoorbeeld als de telefoon gaat of als het tijd is voor een kop koffie.

De fotograaf Morad Bouchakour, onder meer bekend van de fototentoonstelling Document Nederland: Feest! uit 2002, bracht voor het onderzoek de Nederlandse cultuur rond tv-kijken in beeld. Zijn foto's zijn te zien op www.nrc.nl/media.