Marktwerking in de zorg krijgt vorm

De door minister Hoogervorst (Volksgezondheid, VVD) gewenste marktwerking in de zorg begint vorm te krijgen. Het afgelopen weekeinde maakte de regionale verzekeraar DWS als eerste in de branche bekend wat aangesloten verzekerden volgend jaar kwijt zijn aan nominale premie voor de nieuwe zorgverzekering. DWS gaat met een premie van 1.068 euro iets onder het verwachte marktgemiddelde van 1.100 euro zitten.

Een groep van medici en ondernemers maakte ook dit weekend bekend diensten van medisch specialisten aan te gaan bieden voor 250 euro per uur, mogelijk bij de patiënt aan huis. Het commerciële bedrijf heeft contracten gesloten met zestig medisch specialisten, verspreid over het land. De specialisten geven in hun vrije tijd privéconsulten. Zij kunnen binnen vijf dagen een advies geven of een diagnose stellen, zonder dat een verwijsbrief van de huisarts nodig is. De patiënt kan de specialist spreken zo lang als hij de medisch specialist voor zijn advies betaalt. Klanten moeten voor deze commerciële dienstverlening abonnementsgeld betalen van bijna 2500 euro per volwassene.

Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland staat kritisch tegenover het initiatief waarbij onder meer ondernemer Roel Pieper is betrokken. De organisatie zegt niet te verwachten dat zorgverzekeraars de consulten zullen vergoeden. De tarieven zijn te hoog, aldus een woordvoerder.

Naast concurrentie op aanbod moet de marktwerking in de zorg ook tot lagere premies leiden. De Schiedamse zorgverzekeraar DSW heeft daarmee dit weekeinde het startschot gegeven. Bestuursvoorzitter Chris Oomen zegt een lagere nominale premie te kunnen doorrekenen aan zijn verzekerden omdat hij ,,niet aan collectiviteitskortingen doet''. Hij zei vanmorgen geen groepen verzekerden op kosten te willen jagen, door andere groepen van zijn verzekerden goedkopere verzekeringen aan te bieden. Zorgverzekeraars mogen aan groepen verzekerden hooguit 10 procent korting geven. Dat mag als de zorgverzekeraar verwacht goedkoper zorg aan deze groep te kunnen leveren. Via de werkgever aan werknemers, maar ook bijvoorbeeld aan patiëntenverenigingen. Verzekerden betalen naast de nominale premie ook een inkomensafhankelijke bijdrage.