Liberale lariekoek over buitenschoolse opvang 2

Uit ervaringen in het buitenland blijkt dat kinderen tussen 8 en 11 jaar baat kunnen hebben bij buitenschoolse opvang. Voor de jongere kinderen wordt de schooldag door kinderopvang al gauw te lang. Voor kinderen van 12 jaar en ouder kan de opvang een belemmering vormen voor de opbouw van zelfstandigheid.

De Nederlandse schoolgebouwen zijn meestal ongeschikt voor buitenschoolse opvang. Een lokaal waarin van 7.30 tot 8.30 uur wordt gespeeld, kan onmogelijk om 8.30 uur klaar zijn voor het onderwijs. Maar, voor de perceptie van kinderen begint de schooldag met kinderopvang dan nóg vroeger en duurt de schooldag nóg langer. Daardoor kan een aversie tegen school en tegen leren ontstaan. Zou het niet eerlijker zijn meer flexibiliteit van werkgevers en collega's te vragen dan van jonge opgroeiende kinderen?

    • Hanneke Knoops