Lafeber mist `mazzel'

Golfer Maarten Lafeber was er trots op dat hij de slotdag van het vijfde Dunhill Links Championship gewonnen had. Toch ging de hoofdprijs naar Colin Montgomerie. De Schot schreef gisteren het toernooi in St. Andrews op zijn naam en incasseerde daarmee 662.415 van de 4 miljoen euro. Met een birdie op de laatste hole streefde hij de Engelsman Kenneth Ferrie voorbij. Lafeber werd dertiende.

Lafeber, de enige Nederlander in de finale, had op de laatste dag met 68 slagen de beste score behaald. Toch was hij `slechts' dertiende geworden en verdiende hij `slechts' 60.000 euro. ,,Ik ben enorm gefrustreerd'', zei hij. ,,Van tee tot green sloeg ik de bal precies waar ik wilde, maar bij het putten had ik totaal geen mazzel. Ik had hier in de top-3 kunnen eindigen.''

Als Lafeber wel was geslaagd in zijn opzet, had hij als top-20-speler van de Europese ranglijst volgend weekend in San Francisco aan het World Golf Championship kunnen deelnemen. ,,Ik moet maar geduld hebben tot het wel gaat lukken'', verzuchtte de golfer.

Ook Montgomerie moest geduld betrachten. De zwaargebouwde Schot behaalde in de jaren negentig zo'n 35 toernooizeges. Problemen in zijn privé-leven wierpen hem ver terug. Begin dit jaar stond hij 82ste op de wereldranglijst. Zijn laatste zege dateerde van de lente van 2004, toen hij het zwak bezette Masters van Singapore won. Gisteren sprak Montgomerie van ,,de belangrijkste zege uit mijn leven''.