Kool in kip

Bereiding: Pel een stuk of acht van de buitenste donkergroene bladeren van de kool af en kook ze 15 minuten in licht gezouten water. Giet ze af, laat uitlekken en hak ze middelfijn. Doe de rozijnen in een pannetje, bedek ze met rode wijn en kook ze 10-15 minuten op een laag vuur tot ze mooi bol zijn. Bak tegelijkertijd de uien in 2 1/2 eetlepel olijfolie op een vrij laag vuur; schep ze regelmatig om tot ze zacht en geurig zijn. Verwijder het vliesje en de groene kern van de knoflook en snijd beide helften fijn. Snijd het stuk pancetta in repen van 3 mm dik en vervolgens in korte stukjes. Voeg knoflook en pancetta aan de uien toe en smoor ze op laag vuur 2-3 minuten mee. Doe de kool met toebehoren over in een beslagkom. Giet de rozijnen af, laat ze uitlekken en schep ze door de kool samen met de pijnboompitten en citroenrasp. Roer het ei door het koolmengsel en vervolgens de paneermeel zodat de vulling iets `opdroogt'. Breng op smaak met zout en peper.

Bestrooi de buikholte van de kip dun met zout, vul hem met het koolmengsel, druk het goed aan, naai de opening dicht met garen en bind de poten van de kip weer bijeen. Kwast de kip rondom in met olijfolie en leg hem in een dun met olie ingevette ovenschaal. Leg de kip op zijn zij en schuif de schaal in een voorverwarmde oven (170° C). Braad de kip ruim 100 minuten en leg hem om de 20 minuten op zijn andere zij. Bedruip hem regelmatig met het braadvet en bestrooi hem tegen het einde met zout. Pof tevens 4 grote schoongeboende vastkokende aardappels mee in de oven; bij deze lage temperatuur hebben ze even lang nodig als de kip. Verdeel de kip in stukken, schik ze op een ruime voorverwarmde schaal en leg een hoopje van de geurige koolvulling naast ieder stuk kip.

Morgen: snijbietsoep

    • Florine Boucher