Koné ongrijpbaar in het stadion van Abe

De motor van de spelersbus van PSV draait voor de deur van het Abe Lenstra Stadion al op volle toeren als spits Arouna Koné met een brede glimlach de media te woord staat. Binnen een paar weken tijd heeft de 21-jarige Ivoriaan binnen de selectie van de Eindhovenaren al een vedettestatus weten te verwerven. De voetballer die PSV gisteren tegen Heerenveen met drie doelpunten aan een 3-2 overwinning hielp, staat voorlopig even boven de wet.

Koné heeft de potentie om in Eindhoven een plaats te verwerven in het rijtje met topspitsen als Romário, Ronaldo, Nilis, Van Nistelrooy en Kezman. Jan Vennegoor of Hesselink moet echter vrezen dat hij net als Heerenveen-aanvaller Arnold Bruggink tot de catogorie `net-niet-spitsen' van PSV zal gaan behoren.

Koné maakte op indrukwekkende wijze het verschil tussen Heerenveen en PSV. Daar waar gelegenheidsspits Bruggink bij Heerenveen drie keer voor het doel van Gomes faalde, liet de donkere aanvaller van de landskampioen in de 37ste, de 56ste en de 69ste minuut zien hoe je kansen afmaakt. Zijn eerste treffer was een intikker na een pass van de met een hamstringblessure uitgevallen DaMarcus Beasley, aan het tweede en derde doelpunt van PSV gingen prachtige acties van Koné vooraf die de herinnering aan Romário opriepen. Koné loopt nu met vier doelpunten in vier wedstrijden `één op één' bij PSV. Bij Roda JC maakte hij eerder dit seizoen twee doelpunten in twee wedstrijden.

De nummer tien van de Eindhovenaren combineert een verbluffende snelheid met een fabelachtige techniek. Na enkele moeizame eerste weken bij PSV gooide de huurling van Roda JC tegen Heerenveen alle schroom van zich af. Daarbij kreeg hij de hulp van Phillip Cocu die bij alle doelpunten van PSV betrokken was. Koné kan uitgroeien tot het eindstation waarnaar Guus Hiddink sinds het vertrek van Kezman op zoek was.

de coach van PSV heeft steeds geroepen dat hij op zoek was naar een Europese topspits die voorin het verschil kan maken. Vorig jaar wist de trainer én technisch directeur geen afmaker van naam naar Eindhoven te halen. Vennegoor of Hesselink kreeg noodgedwongen de voorkeur, maar de lange spits heeft Hiddink nooit kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten. In de voorbije winterstop haalde PSV voor miljoenen euro's Robert uit de Mexicaanse competitie naar Nederland, maar tot dusver heeft de Braziliaan zijn waarde nog niet bewezen. Deze zomer was de vacature van topspits bij PSV nog steeds vacant.

Op het wensenlijstje van Hiddink stond de naam van Koné aanvankelijk niet bovenaan. Hij kwam pas in beeld toen de beoogde transfer van zijn landgenoot Salomon Kalou van Feyenoord naar PSV afketste. De speler die eind augustus als tweede keus van Limburg naar Eindhoven kwam, is binnen een paar weken uitgegroeid tot de aanvalsleider van PSV in de eredivisie. Koné heeft zijn concurrenten Vennegoor of Hesselink, Robert en Gerald Sibon nu al naar het tweede plan verwezen.

Toch was Hiddink gisteren de eerste die Koné na zijn sterke optreden weer met beide benen op de grond probeerde te zetten. ,,Hij is links en rechts ook nog wel wat slordig'', oordeelde Hiddink. ,,Het was ook niet alleen zijn verdienste dat hij drie goals maakte. Het is knap dat hij, zeker gezien de manier waarop hij bij ons binnen is gekomen, nu al zo speelt. Ik denk dat hij nog meer kan dan dit.''

Een jaar geleden stond Koné nog op de nominatie om de nieuwe spits van Ajax te worden, maar de boogde opvolger van Zlatan Ibrahimovic kwam niet door de medische keuring van de Amsterdamse club. De spits stond vervolgens bij Roda JC een paar weken langs de kant, maar bij verdere medische onderzoeken werd niets gevonden. In Kerkrade groeide hij met vijftien doelpunten uit tot een sensatie. Toch leken clubs twijfels te behouden over de fysieke gesteldheid van de spits, die in mei een verbeterd contract tekende. Zijn marktwaarde daalde deze zomer door een optreden met Roda JC in de Intertoto-competitie, waardoor hij dit jaar niet meer in de Champions League mag uitkomen. Ook het WK lijkt ver weg voor Koné die zaterdag met Ivoorkust voor een laatste theoretische kans vecht tegen Senegal.

Bij PSV was de nood zo hoog, dat Koné hoe dan ook moest komen. Voor Hiddink heeft kwalificatie voor de Champions League een hogere prioriteit dan het spelen van het toernooi zelf. Toch bleek verleden week tegen Fenerbahçe juist hoe hard PSV een spits als Koné op internationaal niveau nodig heeft. Vennegoor of Hesselink mag dan door bondscoach Marco van Basten nog altijd goed genoeg bevonden worden voor Oranje, maar in Turkije sloeg de aanvaller door het veroorzaken van een strafschop en het krijgen van een rode kaart een flater. Net als vorig week tegen RBC zat Vennegoor of Hesselink tegen Heerenveen op de bank. Pas in de blessuretijd van de tweede helft mocht hij nog even opdraven in de wedstrijd waarin Koné de hoofdrol speelde. ,,Mijn tijd komt wel weer'', waren de enige woorden die Vennegoor of Hesselink na afloop sprak.

Koné deed even verderop lachend zijn verhaal in het stadion waar hij eerder dit seizoen namens Roda JC ook al een prachtig doelpunt had gemaakt in een duel dat Heerenveen met 5-4 won. Dit keer stapte de Ivoriaanse international niet alleen als man of the match, maar ook als winnaar van het veld. ,,Ik was extra gemotiveerd om hier nu wel te winnen.'' Als de gevierde man stapte hij vervolgens als laatste de bus in, op weg naar Eindhoven.

SC Heerenveen

2

PSV

3

Ruststand 1-1. 16. Bosvelt 1-0, 37. Koné 1-1, 56. Koné 1-2, 69. Koné 1-3, 82. Tarvajärvi 2-3. Schds: Luinge. Tsch: 21.000. Gele kaart: Culina (PSV).

    • Koen Greven