Kletsende Kaandorp heeft geen plot nodig

,,Ik heb een verhaal,'' zegt Brigitte Kaandorp in haar nieuwe solo-

show – en ze kondigt het met enige trots aan, want het werd wel tijd. Nadat ze twintig jaar als een onbedaarlijk komische kletskous op het podium heeft gestaan, heeft ze haar voorstelling eindelijk wat structuur gegeven. Dat moeten we tenminste van haar aannemen; de voorstelling is alweer een minuut of twintig op haar eigen chaotische wijze gaande voordat het hoge woord er uitkomt. Maar dan begint ze inderdaad een verhaal te vertellen.

Het is een sprookje, dat 1000 & 1 dag heet, en natuurlijk speelt Kaandorp zelf alle rollen: de vertelster, de boze stiefmoeder en de sprookjesdochter die uit vier huwbare mannen moet kiezen. Dat laatste biedt een mooi excuus om haar vier voortreffelijke begeleiders – accordeon, gitaar, bas en drums – naar voren te halen. Verder is dat hele verhaaltje echter een verzinseltje, dat al snel voorspelbaar wordt en de show geen goed doet. De grappigste momenten zijn die waarop Kaandorp even uit een rol valt en commentaar levert.

Het is dus maar goed dat het sprookje niet avondvullend is. Vooraf en na afloop is er ruimte voor een paar lekkere liedjes (eentje begint met de weemoedige regel ,,Ik spuug nooit meer van de brug naar benee'') en de ongeëvenaarde manier waarop Kaandorp haar huishoudelijke perikelen bespreekt. Als altijd valt ze zichzelf daarbij onophoudelijk in de rede, struikelt over haar woorden en barst los in uitwijdingen die er niet toe lijken te doen, maar juist daarom des te zotter zijn. Haar slotverhaal over het hectische bestaan van een werkende moeder is letterlijk adembenemend.

Zo blijkt uit 1000 & 1 dag opnieuw dat Brigitte Kaandorp maar in één rol op haar best is – en dat is die van Brigitte Kaandorp.

Voorstelling: 1000 & 1 dag, door Brigitte Kaandorp. Regie: Bert Klunder. Gezien: 1/10 in Theater aan de Schie, Schiedam. Tournee t/m 17/6. Inl. (030) 2313416, www.kikproductions.nl

    • Henk van Gelder