Juffermans rijdt shorttrackrecords

Met twee nationale records op de 1.000 meter heeft shorttracker Cees Juffermans zich gisteren op de laatste dag van de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen tussen de wereldtoppers gemeld. Juffermans eindigde in het Chinese Guangzhou als zesde. De shorttracker uit Stompwijk reed in de halve finale naar 1.26,730, een nationaal record.

Juffermans reageerde opgetogen. ,,De eerste twee dagen had ik moeite om lekker te schaatsen en de juiste beslissingen te nemen in mijn ritten. Met die zesde plaats en het nationale record ben ik blij. Ik dacht even dat ik niet meer kon schaatsen'', keek de 23-jarige Zuid-Hollander terug op zijn slotdag. Juffermans eindigde in zijn halve finale als derde en kwam net tekort voor een plaats in de eindstrijd. Routinier Dave Versteeg haalde de kwartfinale, goed voor de dertiende plaats in het klassement op de 1.000 meter. Liesbeth Mau-Asam reikte bij de vrouwen tot de kwartfinales op de 1000 meter.

De relayploeg bij de vrouwen werd in de halve finale gediskwalificeerd na een arbitrale dwaling. In China was – zoals doorgaans het geval is – geen apparatuur aanwezig om cruciale wedstrijdsituaties nog eens op de video af te draaien. Dat kostte de vrouwenploeg de zesde plaats. Het mannenkwartet ging vrijdag ten onder door de zware raceindeling: een gevolg van mindere prestaties in het afgelopen seizoen.

Een ander excuus voor de nationale ploeg was de zware voorbereiding op het seizoen. Na de trainingsinspanningen op weg naar het olympische seizoen was de ploeg in Guangzhou nog niet scherp. ,,Dat is vaak in zo'n eerste wedstrijd van het seizoen'', aldus bondscoach Jan Herman Mogendorff. ,,Kracht en uithoudingsvermogen hebben de schaatsers in elk geval voldoende.''

De shorttrackers reizen deze week naar Zuid-Korea, voor de tweede wereldbekerwedstrijd. Vervolgens keren ze terug naar Europa om zich voor te bereiden op de olympische kwalificatietoernooien.